Praha Jeruzalém

Vedoucí egyptský představitel říkl, že se Izrael a Islámský džihád dohodli na příměří od 5:30. Není k dispozici žádné oficiální potvrzení.

Autor: Elad Benari, 14.11.2019 6:15

Egyptský zdroj ve čtvrtek ráno řekl, že bylo dosaženo dohody o příměří mezi Izraelem a Islámským džihádem a že vstoupila v platnost v 5:30 ráno.

Podle tohoto zdroje Islámský džihád a další palestinské organizace souhlasily s egyptským návrhem na okamžité příměří a provedly demonstrace podél hraničního plotu pokojně, zatímco Izrael souhlasil s egyptským návrhem na okamžité příměří a měl zastavit cílenou likvidaci teroristů a střelbu na protestující podél plotu.

O příměří informovaly také arabská média, ale izraelské zdroje tuto zprávu oficiálně nepotvrdily.

V 6:10, přes tyto zprávy o příměří, byla směrem ke komunitám v okolí Gazy, vypálena salva raket.

Raketová palba z Gazy směrem na Izrael pokračovala až do středeční noci.

Ve 12:22 v noci se rozezněly sirény v kibucu Nahal Oz a poté ve městě Aškelon. Ve 12:40 bylo slyšet sirény také v Ašdodu, Gan Yavne a dalších lokalitách v oblasti Lachish.

Krátce po 14:30 se ozvaly sirény v oblasti Lachish, ve Sderotu a dalších komunitách poblíž Gazy.

Dříve mezi 23:00 a půlnocí se sirény rozezněly v desítkách komunit na pobřežní pláni. IDF později uvedla, že sirény byly většinou způsobeny nedostatkem přesných informací o místě očekávaného dopadu. Ve skutečnosti byla na tuto oblast vypálena pouze jedna raketa a ta byla zachycena systémem Iron Dome.

Lékařské ošetření si vyžádalo osm lidí, čtyři utrpěli šok a čtyři byli zraněni při útěku do krytu.

V Ašdodu byl mezi oběťmi rok starý chlapeček, který upadl spolu se svou matkou a lehce si pohmoždil hlavu. Ošetření poskytli záchranáři z Magen David Adom.

Mezitím Egypt vyzval Izrael, Islámský džihád a další palestinské organizace v Gaze, aby zahájili okamžité příměří.

Vedoucí egyptský představitel řekl ve středu večer pro Kan News: „Izrael by měl zastavit atentáty a palbu na palestinské demonstranty v Gaze, Islámský džihád by měl zastavit palbu a zajistit, aby demonstrace zůstaly v klidu.“

Mezitím IDF nadále útočila na teroristické cíle v Gaze patřící Islámskému džihádu. Jeden z lékařů v Gaze uvedl, že útok IDF na dům v Deir al-Balah v centrálním Gaze zabil šest lidí a zranil dalších 12.

Vůdce Islámského džihádu Ziad Nakhala měl údajně říct, že jeho organizace nabídla Izraeli příměří, ale stanovila si řadu podmínek.

„Žádáme zastavení vraždění v Gaze a Judeji a Samaří, zastavení palby na protestující při pochodech návratu a realizaci dohod o příměří,“ uvedl.

V rozhovoru pro libanonskou televizi Al-Mayadeen Nakhala dodal: „Naše organizace bojuje s využitím nástrojů, které má. To neznamená, že jsme je všechny použili. Zohlednili jsme všechny možnosti, včetně izraelské pozemní invaze do Gazy.“

„Pokud jde o nás, všechny možnosti jsou možné. Může to být otevřená válka a může to být válka mezi válkami,“ dodal vůdce teroristické organizace.

Vysoký izraelský představitel na požadavky Islámského džihádu na příměří také zareagoval.

„Islámský džihád chce příměří, a proto se snaží situaci vykreslit tak, jako by dosáhl úspěchů. Požadavky Islámského džihádu dokazují, že akce Izraele byly úspěšné. IDF zlikvidovala 20 teroristů a výrazně poškodila schopnosti Islámského džihádu pokračovat. Nastane klid a ten následně určí, jestli a jak budou pokračovat i pozemní akce.“

„Izrael zasáhne ty, kdo se ho snaží zranit,“ dodal tento představitel.

14.11.2019 06:50 Daniel Žingor171Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova