Praha Jeruzalém

Šéf Yisrael Beytenu připustil menšinovou vládou podporovanou Spojenými arabskými stranami a dal tak Netanjahuovi ultimátum.

Od: Arutz Sheva, 17.11.2019 00:27

Avigdor Liberman, předseda strany Yisrael Beytenu, dal v sobotu večer předsedovi Modré a bílé Benny Gantzovi zelenou pro vytvoření menšinové vlády podporované Spojenými arabskými stranami.

Účelem této dohody je přimět izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby přišel k jednacímu stolu bez pravicově-náboženského bloku 55, který za ním stojí.

Podle Izrael Hayom, Liberman a Gantz v nejbližších dnech tuto dohodu podepíší. Tím ponechají Netanjahuovi možnost buď opustit své příznivce, nebo umožnit vytvoření potenciálně nebezpečné menšinové vlády.

Pokud Netanjahu neopustí svůj blok, podepíší strany na levém středu dohodu a příští týden převezmou kontrolu nad sestavením vlády.

Liberman se ovšem dosud nezavázal, že se k menšinové vládě připojí, pokud Netanjahu ultimátum odmítne, uvedl Izrael Hayom.

Takováto menšinová vláda by měla 47 poslanců ze stran Modrá a bílá, Labor-Gesher a Yisrael Beytenu. V důsledku tlaku pravicově nakloněných modro-bílých poslanců Moshe Ya’alona, ​​Yoaze Hendela a Zvi Hausera jejich strana naléhala, aby se Liberman při schvalování menšinové vlády nezdržoval hlasování. Ta by byla podpořena i Spojenými arabskými stranami.

Místo toho strana požaduje, aby Liberman takovou vládu aktivně podpořil a byl její součástí, aby se tak zvýšila její legitimita v očích izraelské veřejnosti. V takovém případě by levicová strana Meretz, se kterou Liberman není ochoten ve vládě sedět, podporovala vládu zvnějšku společně se čtyřmi členy Spojených arabských stran.

Tato menšinová vláda by tedy spočívala na podpoře 56 členech Knessetu, což je o jednoho víc, než má nábožensko-pravicový blok.

Kromě otázky, co udělá Liberman, pokud Netanjahu ultimátum odmítne, není zatím jasné, zda se najdou čtyři poslanci Spojených arabských stran, kteří by podpořili Libermanovo jmenování do pozice ministra – na tom závisí celý plán.

Ještě dřív v sobotu Netanjahu řekl, že „s jistotou“ věděl, že se Modrý a bílá pokusí takovou menšinovou vládu sestavit, což by podle něj byla „katastrofa“ a „historické ohrožení bezpečnosti Izraele“.

18.11.2019 05:45 Daniel Žingor191Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova