Praha Jeruzalém

Zdroje Bílého domu uvádí, že „Trump nemá rád losery“ a dodaly, že je frustrován patovou politickou situací v Izraeli.

Autor: David Rosenberg, 17.11.2019 16:21

Prezident Donald Trump je frustrovaný pokračující patovou politickou situací v Izraeli a mluvil o Benjaminovi Netanjahuovi negativně, když nad ním vyjádřil své zklamání poté, co se mu ani v jedněch ze dvou předčasných voleb nepodařilo znovu získat premiérské křeslo.

Podle nedělních zpráv Yediot Ahronot, které citovaly několik zdrojů Bílého domu, je Trumpova administrativa „odrazená a frustrovaná“ pokračující izraelskou politickou krizí a neschopností sestavit po 21. a 22. volbách do Knessetu novou vládu.

„Američané jsou izraelskou politikou a současnou politickou krizí odradzeni a frustrováni a to doposud zabraňuje Bílému domu odhalit politickou část „Dohody století““, uvedl zdroj Bílého domu s odkazem na zveřejnění tolik očekávaného mírového plánu pro Blízký východ, který měla Trumpova administrativa v úmyslu odtajnit v dubnu po izraelských všeobecných volbách, ale který byl kvůli pokračující politické patové situaci odsunut.

Zdroje Bílého domu také uvedly, že prezident Trump řekl, že je premiérem Netanjahuem „velmi zklamán“, a že se o něm Trump vyjadřoval negativně.

Tyto zdroje uvádí, že se prezident rozhodl od Netanjahua distancovat, a to navzdory tomu, že ho dříve považoval za svého klíčového spojence – včetně toho, že ho 9. dubna těsně před volbami pozval do Bílého domu k veřejnému podpisu exekutivního příkazu uznávajícího Golanské výšiny jako izraelské území.

Před volbami 17. září však Trump Netanjahuovi stejnou podporu už nenabídl, prý protože, jak řekl jeden zdroj Bílého domu: „Prezident nemá rád losery.“

Minulý týden Trump veřejně vyjádřil svou frustraci z izraelského politického patu a jedné ortodoxní židovské organizaci řekl, že má Izrael „pořád jen samé volby“, aniž by si zvolil premiéra.

„Co je to za systém?“ Ptal se Trump. „Všichni jen pořád bojují a bojují. Jsou různé druhy bojů. My alespoň víme, kdo je šéf. Tam jen stále volí, ale nikdo není zvolen.“

Trump se také pochlubil, že má v Izraeli „ratingové hodnocení 98 procent“, a zažertoval, že „pokud se tady něco stane“, s odkazem na probíhající impeachment, „udělám si výlet do Izraele a budu tam raz dva premiérem.“

Prezident také mluvil o svém rozhodnutí přesunout velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Dal jsem vám velvyslanectví do Jeruzaléma. A to byla veliká věc,“ řekl Trump a dodal, že byl schopen velvyslanectví přesunout, protože úmyslně nevolal arabské vůdce, kteří se proti tomuto přesunu stavěli.

„Jen jsem jim nechal vzkázat, že jsem velmi zaneprázdněný, a že jim zavolám zpět,“ řekl. „A pak jsem to udělal, udělali jsme to a bylo hotovo. A pak už jsem to jen oznámil a šel jsem do kanceláře a měl asi 25 hovorů… Řekl jsem jim: „Už si s tím nedělejte hlavu, už je to hotové, už s tím nemohu nic dělat.“ To je to mnohem jednodušší, než říkat: „Omlouvám se, kéž bych s vámi mohl promluvit dřív“.“

18.11.2019 06:49 Daniel Žingor185Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova