Praha Jeruzalém

WASHINGTON (AP / Hamodia) – v nejnovějším z řady trumpových kroků, které oslabují palestinské nároky na jejich státnost, oznámil v pondělí ministr zahraničí Mike Pompeo, že USA změkčují svůj postoj k izraelské přítomnosti v Judsku a Samaří.

Pondělí 18. listopadu 2019, 16:38

Pompeo odmítl právní názor ministerstva zahraničí z roku 1978, podle kterého jsou civilní komunity v regionu „v rozporu s mezinárodním právem“. Tento krok pravděpodobně rozhněvá Palestince a postaví USA do rozporu s ostatními národy, které se snaží (arabsko-izraelský) konflikt ukončit.

Trumpova vláda považuje tento názor, základ dlouhodobé opozice USA vůči rozšiřování osad, za rozptýlený a věří, že jakékoli právní otázky týkající se této záležitosti by měly řešit izraelské soudy.

„Volání, že je zakládání civilních osad v rozporu s mezinárodním právem míru nijak meprospělo,“ uvedl Pompeo. „Tvrdou pravdou je, že nikdy nebude existovat soudní řešení tohoto konfliktu a argumenty o tom, kdo má v otázce mezinárodního práva pravdu a kdo se mýlí, mír nepřinesou.“

Předseda vlády Benjamin Netanjahu označil toto oznámení za „důležité a napravující historické chyby… jasně odmítající falešná tvrzení, že izraelské osady v Judeji a Samaří jsou podle mezinárodního práva neodmyslitelně nezákonná.“

„Politika Trumpovy vlády také správně uvádí, že ti, kdo kategoricky popírají jakýkoli právní základ pro osady, nejen že popírají pravdu, historii a realitu v terénu, ale zdržují umožnění míru, jehož lze dosáhnout pouze prostřednictvím přímých jednání mezi oběmi stranami.“

I když je toto rozhodnutí do značné míry symbolické, mohlo by podpořit Netanjahua, který poté, co po nedávných volbách nebyl schopen vytvořit koaliční vládu, bojuje o své politické přežití.

Navíc by mohlo znamenat další potíže pro často zmiňovaný mírový plán Trumpovy administrativy, kdy je nepravděpodobné, že by schválením pozice, která je v rozporu s globálním konsensem, získal širokou mezinárodní podporu.

Výše citované právní stanovisko z roku 1978 se nazývá Hansell Memorandum. To bylo po více než 40 let základem pečlivě formulované opozice USA vůči osadám v oblasti Judeje a Samaří. Intenzita tohoto odporu se lišila v závislosti na tom, jakou pozici zastával prezident.

Mezinárodní společenství považuje osady obecně za nezákonné. Částečně je to založeno na Čtvrté Ženevské úmluvě, která zakazuje okupační moci převádět část vlastnictví civilního obyvatelstva na ni samotnou.

19.11.2019 06:31 Daniel Žingor233Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova