Praha Jeruzalém

Bojové letouny IDF útočí na desítky vojenských cílů patřících k íránským silám Quds a syrské armádě.

Autor: Elad Benari, 20.11.2019 6:30

V noci na úterý, v reakci na rakety vypálené íránskými silami ze syrského území na Izrael, zasáhly bojové letouny IDF desítky vojenských cílů íránských jednotek Quds a syrských ozbrojených sil, včetně raket typu „země-vzduch“, velitelství, skladů zbraní a vojenských základen.

Během těchto úderů IDF byla odpálena syrská protivzdušná obranná raketa, a to i přes jasná varování, aby se Syřané takové reakce zdrželi. Následně bylo zničeno několik syrských leteckých obranných baterií.

„Včerejší íránský útok na Izrael je dalším jasným důkazem účelu íránské přítomnosti v Sýrii. Ta ohrožuje bezpečnost Izraele, regionální stabilitu a samotný syrský režim,“ uvedl mluvčí IDF.

„IDF nadále činí syrský režim zodpovědným za kroky podniknuté na jeho území a varuje ho před provozováním nebo povolováním nepřátelských akcí proti Izraeli. Po těchto akcích bude následovat tvrdá reakce,“ dodal.

„IDF bude i nadále pevně a rozhodně působit proti íránskému zakořenění v Sýrii. IDF je připravena na různé scénáře a bude pokračovat ve své činnosti tak dlouho, dokud nebude zajištěna bezpečnost izraelských civilistů,“ uvedl mluvčí IDF.

Izraelská veřejnost je žádána, aby se řídila pokyny velitelství Domácího frontu. Ty budou aktualizovány podle toho, jak se bude situace vyvíjet.

 Mluvčí IDF Hedi Zilberman ve středu ráno novinářům řekl, že při leteckých úderech byly zničeny raketové baterie typu země-vzduch, sklady zbraní, velitelství v oblasti Damašku a pozorovací stanoviště na Golanách. Bylo napadeno iránské velitelství a logistické základny v oblasti Damašku.

„Jsme připraveni na obranu i na útok. Pokud dojde k dalším útokům, budeme reagovat tvrdě. V pokynech směrek k domácí frontě nedochází k žádným změnám,“ řekl Zilberman.

„Vlna úderů zasáhla široké spektrum cílů. Šlo o desítky objektů v Damašku, na jih a na západ od něj a na Golanách – včetně íránských. Bylo na nás vypáleno několik protiletadlových raket a my jsme následně zničili baterie, ze kterých se tak stalo. Jsme připraveni na tři scénáře: žádná reakce, menší reakce a výraznější reakce,“ dodal a poznamenal, že útok byl předem koordinován s Ruskem a Spojenými státy.

Také premiér Benjamin Netanjahu komentoval úterní noční letecký úder v Sýrii.

„Jasně jsem dal najevo, že zaútočíme na kohokoli, kdo nás napadne. To jsme dnes v noci, proti vojenským cílům íránských sil Quds a syrským vojenským cílům v Sýrii, udělali. Budeme nadále pevně udržovat bezpečnost Izraele,“ řekl.

Ministr obrany Naftali Bennett na útok v Sýrii také zareagoval a řekl: „Naše poselství iránským vůdcům je jednoduché: už nejste imunní. Kamkoli vysunete svá chapadla, tam je odřízneme.“

Syrská televize v úterý večer informovala, že byly nasazeny systémy protivzdušné obrany proti tomu, co označila za „nepřátelské cíle“ nad jižním Damaškem.

Podle jejích zpráv zachytily obranné systémy řadu raket vystřelených z Libanonu a izraelského vzdušného prostoru.

Další zprávy naznačují, že útok byl proveden proti íránským skladům zbraní. Na letišti v hlavním městě byla hlášena exploze.

V úterý ráno syrská média informovala, že v oblasti damašského letiště bylo slyšet výbuchy.

Tyto zprávy přišly ve stejnou dobu, kdy byly ze Sýrie odpáleny čtyři rakety směrem ke Golanským výšinám. Rakety byly zachyceny protiraketovým systémem Iron Dome.

Minulý týden syrská média informovala, že Akram al-Ajouri, syn jednoho z vůdců Islámského džihádu, byl při leteckém útoku na obytnou budovu v Damašku zabit.

Syrská oficiální tisková agentura SANA uvedla, že tento útok provedl Izrael.

20.11.2019 06:53 Daniel Žingor346Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova