Praha Jeruzalém

IDF v sobotu oznámila, že v pátek večer dopadla v jižním izraelském městě Sderot raketa.

Od: Associated Press, 28. března 2020

Palestinci z pásma Gazy odpálili na jih země raketu. Nebyly hlášeny žádné škody ani ztráty na životech.

V reakci na to izraelské tanky a letadla zasáhly na tři místa patřící teroristické skupině Hamas. Izraelská armáda označila tyto cíle jako „infrastrukturu používanou pro ilegální činnost“.

Tato palba přerušila týdny vzácného a naprostého klidu podél této, často velmi nestabilní, hranice mezi Izraelem a Gazou ovládanou Hamasem.

Žádná z palestinských frakcí se k útoku nepřihlásila. Izrael z něj ovšem, jako obvykle, obvinil Hamas, jako z jakéhokoli útoku pocházejícího z této enklávy, kterou ovládá.

Klid zbraní zavládl, když se Gaza a Izrael snažili zamezit šíření koronaviru. V pásmu Gazy bylo potvrzeno devět případů nákazy a panují obavy že s ní jejich poddimenzovaný zdravotnický systém nebude schopen vypořádat.

Od té doby, co v roce 2005 během krvavého převratu převzal Hamas kontrolu této pobřežní enklávy z rukou Palestinské samosprávy, zneužil prostředky na základní potřeby v Gaze a odvrátil stovky milionů dolarů na realizaci raketových, žhářských a jiných teroristických útoků na izraelské civilisty.

29.03.2020 07:13 Daniel Žingor194Zdroj: World Israel News

Klíčová slova