Praha Jeruzalém

Modrá a bílá obviňuje Netanjahua ze zdržování vyjednávání, aby Gantz musel vrátit mandát a vládu mohl sestavit on sám, a tak hrozí, že legislativně zablokuje, aby se Netanjahu mohl stát premiérem.

Od: Arutz Sheva, 1.4.2020 16:03

Modrá a bílá hrozí přípravou legislativy, která by zabránila sestavovat jakoukoli vládu obviněným členům Knessetu – včetně vlády národní jednoty.

Představitelé strany Bennyho Gantze cítí, že premiér Netanjahu úmyslně zdržuje koaliční jednání a že by si raději nechal Gantzův mandát k sestavení vlády, až by ten jeho vypršel, pro sebe.

Channel 12 News informovaly o závažných obtížích při koaličních jednáních. Likud požaduje, aby vláda mohla v příštích šesti měsících uplatnit svrchovanost (nad údolím Jordánu a částmi Judska a Samaří – poznámka překladatele), ale Modrá a bílá trvá na tom, aby se v příštích šesti měsících o této otázce pouze debatovalo.

Představitelé Likudu uvedli: „To nedává žádný smysl, protože do šesti měsíců se okno příležitosti k vyhlášení suverenity uzavře. Nenastolíme tu přece levicovou vládu.“

Stejně tak není Likud připraven, aby byl ministrem spravedlnosti Avi Nissenkorn, pokud tu nebude společný rozhodovací mechanismus, zejména pokud jde o důležitá jmenování v celém právním systému a na Ministerstvu spravedlnosti. Likud souhlasí s jmenováním ministra Hili Troppera, ale Modrá a bílá by dala přednost Nissenkornovi a také tvrdí, že jsou nezákonné rozhodovací mechanismy Likudu.

Zdrojem diskuse je také, kdo bude příští pžedseda Knessetu. Podle této zprávy několik poslanců Modré a bílé trvá na tom, aby to nebyl znovu Yuli Edelstein, a to kvůli jeho odmítnutí provést soudní příkaz. Jeden z účastníků těchto rozhovorů uvedl, že „panuje pocit, že Netanjahu dává přednost Yarivovi Levinovi.“

02.04.2020 05:49 Daniel Žingor128Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova