Praha Jeruzalém

[IMG R 11169]Arabské zdroje v úterý oznámily, že během dne propluly Suezským průplavem ze Středozemního do Rudého moře dvě lodě izraelského námořnictva. Mělo se jednat o torpédové čluny INS Hanit a INS Eilat.

Před několika dny bylo oznámeno, že Suezským průplavem proplul do Rudého moře raketový člun. Nasazen zde byl k operační činnosti, jejíž podstata ale zůstala přísně tajná.

Izraelské námořnictvo v poslední době zvýšilo svou aktivitu v oblasti Suezského průplavu a to za spolupráce s Egyptem, který průplav spravuje. Suezský průplav značně zkracuje cestu izraelských lodí do Rudého moře. Cesta okolo břehů Afriky by jim trvala několik týdnů.

Před několika týdny využily průplav k cestě do Rudého moře také izraelské ponorky třídy Delfín. Stejnou cestou se pak vrátily i zpět do Středozemního moře.

Strategické zájmy Izraele v Rudém moři vzrostly. Podle zahraničních zpráv byla v Rudém moři před několika měsíci potopena íránská loď vezoucí zbraně. Podle zprávy bylo na palubě více ne 100 pasažérů, kteří byli zapojeni do pašování zbraní. K čemu skutečně v Rudém moři došlo, ale objasněno nebylo.

15.07.2009 00:00 17