Praha Jeruzalém

Íránský prezident představil své nové ministry parlamentu, který by je nyní měl schválit. Podle náměstka předsedy parlamentu Mohammada Rézy Bahonára je na seznamu 18 jmen.

Ministr zahraničních věcí Manúšehr Mottakí zůstane ve svém úřadě a současný ministr obrany Mostafa Mohammad Nadždžár byl nominován na post ministra vnitra. Ahmadínežád jmenoval ministra obchodu současné vlády Masúda Míra Kazemího na místo ministra pro ropné záležitosti, jedná se o klíčovou pozici v Íránu. Asi 80 procent zahraničních příjmů Íránu pochází z vývozu ropy. Země je druhým největším producentem ropy v organizaci OPEC.

Podle Bahonára íránský prezident nepředložil jména ministrů spravedlnosti, obchodu a obrany. Na webových stránkách íránské státní televize se však objevila zpráva, že ministrem obrany byl jmenován bývalý náměstek ministra obrany v záležitostech výzkumu a vývoje, generál Ahmad Vahídí. Ve zprávě se také objevil Mortezá Bachtiári, současný guvernér provincie, jako nový ministr spravedlnosti a Mahdí Ghazafárí, náměstek ministra obchodu v současné vládě, jako pravděpodobný ministr obchodu.

Ahmadínežád několik jmen zvěřejnil již v neděli a také uvedl, že ve vládě by měly být tři ženy, jména dvou z nich již oznámil. Třetí ženou by měla být Susan Kešávarzová na pozici ministryně školství. Pokud budou jejich jména schválena, budou tři ministryně prvními ženami ve vládě od nástupu tvrdé ilamistické linie v roce 1979. Poslední íránská ministryně Farrochrú Parsayová, která působila v letech 1968 až 1977 na postu ministryně školství, byla po revoluci popravena kvůli obvinění z korupce.

Ve výborech parlamentu se bude nyní jeden týden o navržených jménech diskutovat, schvalovat by se mělo třicátého srpna.

20.08.2009 00:00 20