Praha Jeruzalém

EU opět projevuje nespravedlivé pokrytectví vůči Izraeli uplatňováním politiky „Jednejte podlec toho, co říkáme, ne podle toho jak jednáme my“​.

Autor: Daniel Krygier, politický analytik, World Israel News

Evropská unie nedávno kritizovala nový izraelský zákon, který umožňuje zrušit Jeruzalémské povolení k pobytu pro osoby zapojené do terorismu vůči židovskému státu. Nový zákon, který schválil Knesset, umožňuje izraelskému ministerstvu vnitra zabývat se členy Hamasu žijícími v arabských komunitách uvnitř městských hranic Jeruzaléma.

Nový izraelský zákon by podle EU dělal životy Jeruzalémských Arabů „ještě horší než dnes.“ Evropská unie tak v klidu ignoruje skutečnost, že Arabové dodržující zákony a nejsou zapojeni do terorismu, se nového zákona vůbec nemusí obávat.

EU opět projevuje poměrně pokrytectví vůči Izraeli uplatňováním politiky „Jednejte podlec toho, co říkáme, ne podle toho jak jednáme my“. Evropský soudní dvůr už dříve rozhodl, že členské státy EU mohou za určitých okolností zrušit azyl pro přistěhovalce podezřelé z podpory teroristických skupin. Případ byl předložen evropskému vrchnímu soudu v červnu roku 2015 poté, co Německo obvinilo tureckého občana z podpory Kurdské dělnické strany, známé také jako PKK.

Je třeba také říct, že cíle PKK se značně liší od cílů teroristických skupin, jako je Hamas. PKK usiluje o národní osvobození pro kurdský lid v oblastech Turecka a Iráku. PKK ovšem neusiluje o zničení ani Turecka ani Iráku. PKK nemá chartu, která by démonizovala Turky nebo Araby, označovala je za „ďábly“ nebo je zobrazovala jako „opice a prasata“.

Naproti tomu Hamás je teroristická organizace, která odmítá právo Izraele existovat v jakémkoli prostoru. Charta Hamasu výslovně vyzývá ke zničení židovského státu a zobrazuje Židy jako „opice a prasata“. Na rozdíl od PKK, Hamás nemá zájem o svobodu své vlastní populace. Právě naopak. Civilní arabské obyvatelstvo v Gaze, kde vládne Hamas, nikdy nebylo méně svobodné a víc utlačované než je dnes.

Místo toho, aby se Hamas zaměřil na zlepšení životů obyvatel Gazy, zaměřuje se na vraždění Židů. Hamas se už ani nemůže starat méně o blahobyt své vlastní populace. Vládnoucí islamistická skupina v Gaze se úmyslně zaměřuje na židovské cíle a zároveň používá arabské civilisty jako živé štíty, což je dvojitým válečným zločinem. Stejně jako spolupracovníci prezidenta PA Mahmúda Abbáse v Ramalláhu si vedení Hamasu užívá luxusu, zatímco většina obyvatel Gazy žije v ubohých podmínkách způsobených Hamasem.

Proč by měl Izrael dovolit teroristům odhodlaným ho zničit, aby sídlili v jeho hlavním městě? Pouze společnost, která se vzdala života, by souhlasila s tímto druhem sebevražedného chování.

Namísto hlásání morálky židovskému státu bojujícímu za svou existenci by si EU měla uvědomit, že Izrael je v popředí zápasu za obranu svobodného světa proti středověkému islámskému barbarství.

18.03.2018 23:55 Daniel Žingor185Zdroj: World Israel News

Klíčová slova