Praha Jeruzalém

Putin a Netanjahu vybudovali vztah založený na vzájemném porozumění, pokud ne přímo dohodu. Co s tím udělá Sýrie?

Autor: Daniel Krygier, World Israel News

Izrael byl často kritizován za své vojenské intervence v Sýrii. Ti, kteří stáli proti tvrdili,  že tato politika vyvolá kolizi s Ruskem. Zároveň však kritici ignorují nebezpečí překročení červené linie izraelských bezpečnostních zájmů tam.

Iránský genocidní režim dlouhodobě požaduje zničení Izraele a podporuje teroristické organizace Hizballáh na severu a Hamas na jihu. Další iránské zakořenění v Sýrii by představovalo vážné a nepřijatelné ohrožení národní bezpečnosti židovského státu. Nedávno se ukázalo, že iránský dron, který byl před dvěma měsíci zničen izraelskými vzdušnými silami, když porušil izraelský vzdušný prostor, byl vybaven výbušninami.

Zatímco Rusko je velmocí, Moskva nemá žádný zájem o eskalaci s Jeruzalémem. Prezident Vladimir Putin si je plně vědom izraelských vojenských schopností a nezbytných bezpečnostních potřeb Izraele. Stejně jako u Iránu je přítomnost Ruska v Sýrii vedena imperiálními ambicemi. Nicméně, na rozdíl od Iránu, imperiální ambice Ruska nepředstavují přímou hrozbu pro Izrael. Hlavním zájmem Moskvy v Sýrii je udržení její námořní vojenské základny v syrském přístavu Tartus. Je to jediná základna ruského námořnictva ve Středomoří a umožňuje kotvení ruských lodí, aniž by musely směřovat do ruských přístavů v Černém moři přes nestabilní turecké úžiny.

Izrael může žít s ruskou přítomností v Sýrii, ale ne s hrozivým Iránem usídleným na jejich prahu. Rusko využilo svého relativně omezeného vojenského potenciálu v Sýrii na obranu Assadova režimu. Ten Moskva považuje za pojistku proti islamistům ohrožujícím strategické bohatství Středomoří.

Rusko nemá zájem na vojenské konfrontaci mezi Iránem a Izraelem v Sýrii. Moskevský nesouhlas s údajným leteckým útokem Izraele na iránskou vojenskou základnu v Sýrii je způsob, jakým Moskva usiluje o zchlazení napětí tím, že nabízí svému formálnímu iránskému spojenci možnost zachovat si tvář. Na rozdíl od Izraele včšak Irán je imperiálním konkurentem Ruska v Sýrii. Jeruzalém a Moskva proto mají společný zájem zabránit Iránu, aby se stal dominantní silou v Sýrii.

V posledních letech Putin a premiér Benjamin Netanjahu vybudovali vztah založený na vzájemném porozumění, pokud ne přímo dohodu. Stejně jako nepřátelé Izraele na Středním východě, Rusko respektuje pouze vojenskou sílu a ty země, které jsou ochotné bránit červené linie svých zájmů. Ruské a izraelské národní zájmy se ovšem nesbližují – v Sýrii ani nikde jinde. Rusko však chápe, že ochrana jejich „aktiv“ v Sýrii vyžaduje zohlednění důležitých bezpečnostních zájmů Izraele.

16.04.2018 14:42 Daniel Žingor458Zdroj: World Israel News

Klíčová slova