Praha Jeruzalém

Jochanan Visser

Izrael prokázal, že Írán v souvislost s jadernou dohodou bezostyšně lhal, Evropa na to však nijak nezareagovala.

Premiér Benjamin Netanjahu se nedávno vrátil z cesty po Evropě, během níž navštívil Německo, Francii a Spojené království.

Netanjahuova agenda pro rozhovory s Evropany obsahovala pouze jediný bod: Írán.

Na vedoucí představitele Francie, Německa a Anglie však izraelské obavy týkající se Íránu neučinily příliš velký dojem, pouze znovu dali najevo svoji posedlost palestinsko-izraelským konfliktem a zkritizovali Izrael za jeho přístup k řešení tzv. „Velkého pochodu za návrat“, posledního pokusu Hamásu srazit Izrael na kolena pomocí zápalných draků a pokusy o průnik na izraelské území.

Jediná shoda mezi Izraelem a třemi evropskými mocnosti během Netanjahuovy návštěvy tak panovala v tom, že mezi nimi existují „odlišné názory“.

Např. německá kancléřka Angela Merkelová izraelskému premiérovi řekla, že Německo neodstoupí od Společného komplexního akčního plánu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), jadernou dohodou mezi Íránem a šesti světovými mocnostmi, a že Německo, Francie a Spojené království se budou dohodou nadále řídit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil podobné stanovisko, a dokonce nazval JCPOA „důležitým milníkem“. Anglická premiérka Theresa May rovněž zdůraznila, že má na Írán odlišný názor než Netanjahu a že Spojené království nehodlá dohodu s Teheránem rušit.

Tyto výroky tří evropských představitelů zazněly nedlouho poté, co britský deník The Times zveřejnil memorandum, které počátkem tohoto roku během své odvážné akce v teheránském jaderném archivu odcizil Mosad.

Memorandum publikované v The Times se datuje rokem 2001 a představuje nezvratný důkaz, že Írán se pokoušel o výrobu obohaceného uranu vhodného k výrobě jaderných zbraní.

Podle britských novin memorandum, které list The Times dostal k dispozici, pověřuje armádu úkolem „pomocí centrifug obohatit hexafluorid uranu (UF6) ze 3 procent na více než 90 procent.“

Memorandum – kopie dokumentu byla zveřejněna v The Times – bylo podepsáno Amirem Daryabanem Ali Shamkamim, nynějším vojenským poradcem nejvyššího vůdce ajatolláha Alí Chameneího a tajemníkem národní bezpečnostní rady Islámské republiky.

Tento dokument je nejen důkazem, že Írán o charakteru svého jaderného programu bezostyšně lhal, ale že na této lži byla postavena i jednání o JCPOA.

Německý dopisovatel Jerusalem Post Benjamin Weinthal mezitím publikoval nový důkaz o tom, že Írán tajně pracuje na vývoji zbraní hromadného ničení i v současnosti.

Weinthal citoval ze zprávy zpravodajské služby německé spolkové země Bádensko-Württembersko, kde se uvádí, že „Írán, stejně jako Pákistán a Sýrie, pokračoval v úsilí o získání obchodního artiklu a know-how potřebných pro vývoj zbraní hromadného ničení a k optimalizaci odpovídajících raketových systémů.“

Dopisovatel listu Jerusalem Post také zkoumal zprávy zpravodajských služeb dalších německých spolkových zemí, které nevyvratitelně dokládaly, že se Írán i nadále „tajně pokouší pro svůj jaderný program a pro vývoj balistických raket získat pokročilé technologie.“

Podstatná část zprávy zpravodajské služby Bádenska-Württemberska se zabývala úlohou Íránu při podpoře Hizballáhu a jeho aktivit v Německu, kde má tato teroristická organizace odhadem 950 agentů.

Aruc 7 (rozhlasová stanice a internetový zpravodajský portál v Izraeli – pozn. překl.) nedávno publikoval informaci, že od počátku platnosti JCPOA Írán svoji finanční pomoc Hizballáhu několikanásobně navýšil.

Sigal Mandelker, náměstkyně Ministerstva financí USA zodpovědná za oblast terorismu a finančního zpravodajství, uvedla, že íránská finanční podpora Hizballáhu v současnosti převyšuje 700 milionů USD, což je více než trojnásobek předešlých odhadů výše fondů pro libanonskou teroristickou organizaci, založenou a řízenou Íránskými revolučními gardami.

Podle zprávy Aruc 7 Mandelker dále íránský režim obvinila z toho, že využívá fiktivních a krycích společností a „falšuje dokumenty, aby zakryl stopy financování teroristů, podpory šíření zbraní hromadného ničení nebo vykořisťování vlastního národa, korupce a zneužívání lidských práv.“

Mezitím Írán uvedl do provozu novou továrnu v Natanz, kde se budou vyrábět pokročilé centrifugy pro obohacování uranu.

Ředitel Íránské organizace pro atomovou energii (Iran’s Atomic Energy Organization, AEOI) Alí Akbar Sálehí řekl, že továrna bude plně zprovozněna příští měsíc, a prohlásil, že navýšení íránských kapacit v obohacování uranu „nepřekročí limity stanovené JCPOA.“

Zprávy o nové továrně v Natanzu následovaly bezprostředně po proslovu íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alí Chameneího, který AEOI nařídil připravit se na obohacování uranu až na úroveň 190 000 SWU (separative work unit – doslova „jednotka separační práce“ je jednotka kvantifikující energii potřebnou k oddělení uranu 235 od uranu 238 – pozn. překl.).

Během slavnosti v Mausolemu imáma Chomejního na jihu Teheránu, pořádané k 29. výročí úmrtí zakladatele Íránu imáma Chomejního, přítomný dav opakovaně skandoval „smrt USA“ a „smrt Izraeli“.

Zatímco Netanjahu jednal s evropskými představiteli, Chameneí na Twitteru napsal, že trvá na svém názoru, že Izrael „je zhoubný rakovinný nádor v oblasti západní Asie, který musí být odstraněn a zničen.“

Je to možné a stane se to, dodal íránský diktátor.

Macron, Merkelová i May o tom všem věděli. Existuje jediný důvod, proč se tyto informace rozhodli ignorovat: ekonomické zájmy.

Šéfka zahraniční politiky EU Frederica Mogherini se k tomu ve své reakci na izraelské odhalení teheránského archivu s tajným íránským programem na výrobu jaderných zbraní a na Trumpovo rozhodnutí odstoupit od JCPOA vyjádřila velice otevřeně.

Mogherini řekla, že EU zachová ke svým závazkům plynoucím z jaderné dohody s Íránem jednotný postoj.

Podle Teletrader Mogherini minulý týden řekla, že evropské státy přijmou „opatření a mechanismy k ochraně legitimních ekonomických investic (důraz autor) evropských společností v Íránu proti potenciálním sankcím ze strany USA.“

Obchod mezi Íránem a Evropou od implementace JCPOA počátkem roku 2016 raketově narostl. Import do EU z Íránu vzrostl o 345 procent, export z Evropy do Islámské republiky se zvýšil o 28 procent.

Publikováno v Aruc 7, 10. června 2018

Jochanan Visser je nezávislý žurnalista/analytik, který mnoho let pracoval jako zpravodaj pro Střední východ pro westernjournalism.com v Arizoně a často publikoval ve významných nizozemských novinách De Volkskrant. Je autorem knihy v holandštině o kognitivní válce proti Izraeli. Nyní žije v Guš Ecion. Pro Aruc 7 píše každý týden dvě analýzy současného dění.

14.06.2018 11:34 Lumír Ptáček260Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova