Praha Jeruzalém

Netanjahu se zúčastnil summitu v Bulharsku, kde navázal styky s přátelskými vládami v rámci Evropské unie.

Autor: Daniel Krygier, World Israel News 11.11.2018

Předseda vlády Benjamin Netanjahu pokračuje v budování vlastní koalice spřátelených zemí. Dne 1. listopadu se na čtyřstranném summitu v Bulharsku setkal s bulharským premiérem Bojkem Borisovem, vůdci Řecka, Srbska a Rumunska.

Zatímco obchodní a technologické vztahy mezi Evropskou unií a Izraelem jsou silné, židovský stát vznáší námitky proti silnému pro-Ramallahskému zaujetí EU v arabsko-izraelském konfliktu.

Brusel je dnes jedním z nejsilnějších kritiků Izraele na globální scéně, zejména pokud jde o existenci židovských osad v Judsku a Samaří. Zároveň je Evropská unie jedním z hlavních finančních podporovatelů Ramallahu a do značné míry ignoruje hrozivý antisemitismus rozšiřovaný Abbasovým režimem.

Pro vyrovnání této předpojatosti posiluje Jeruzalém vztahy s konzervativními vládami v těch státech střední a východní Evropy, které mají tendenci být skeptičtější vůči politice Evropské unie.

V uplynulém roce se Netanjahu setkal s maďarským premiérem Victorem Orbánem a rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Začátkem tohoto roku se izraelský premiér také setkal s vůdci tří pobaltských států na summitu v Litvě.

Izraelský premiér rozsévá na úrodné půdě. Bývalé komunistické státy východní Evropy se cítí být členy druhé kategorie EU. Země střední a východní Evropy, jako jsou Polsko, Maďarsko a Česká republika, byly za jejich odmítnutí přijmout velký počet přistěhovalců z muslimských zemí Blízkého východu a severní Afriky, podrobeny kritice Bruselu.

Kritici tvrdí, že ve svém úsilí o budování spojenectví Jeruzalém příliš rychle zapomíná na antisemitské dědictví většiny východoevropských zemí v obdobích během, před a po holocaustu. V této souvislosti vyniká Bulharsko jako jedinečná země.

Mimo ještě slavnější výjimky z Dánska, bylo Bulharsko prakticky jednou z mála nacisty okupovaných evropských zemí, které chránily a zachránily většinu svých Židů během holokaustu. V důsledku toho se většina bulharského sefardského židovského společenství, po založení státu v roce 1948, přestěhovala do Izraele.

Mimo kulturních a historických sympatií s Izraelem vyjádřily východoevropské státy zájem o rozšířování obchodu a špičkové technologie židovského státu. Netanjahu na tyto země naléhá, aby prosazovaly větší tlak Evropy na íránský režim.

Netanjahu během své návštěvy navrhl, aby se Bulharsko připojilo k plánovanému plynovodu Eastmed mezi Izraelem, Kyprem a Řeckem. Objev obrovských zásob plynu na izraelském pobřeží by se mohl stát faktorem, který změní dlouhodobější vztahy mezi Evropskou unií a Izraelem.

To může jen posílit vazby s východoevropskými zeměmi, jako je například Bulharsko, které se, alespoň v krátkodobém horizontu, jeví jako nejlepší přátelé Izraele v Evropě.

22.11.2018 18:21 Daniel Žingor178Zdroj: World Israel News

Klíčová slova