Praha Jeruzalém

Novinářská analýza říká, že premiér chce zadržet kroky generálního prokurátora a amerického prezidenta Trumpa.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News, 25. prosince 2018

Je zde šest možných důvodů, proč se premiér Benjamin Netanjahu rozhodl, že je nyní čas, aby šel Izrael k předčasným parlamentním volbám, tvrdí analýza zveřejněná v úterních Haaretz.

Tento článek následoval po pondělním oznámení vládní koalice, že bylo přijato rozhodnutí o vypsání předčasných parlamentních voleb na duben. Podle izraelského práva by řádný termín voleb připadal na listopad 2019. Mluvčí Knessetu uvedl, že pravděpodobným termínem pro předčasné volby je 9. dubna.

Tento krok se stane oficiálním až po schválení parlamentem, jehož zasedání se koná ve středu.

Mezi důvody, proč chce, podle Alufa Benna, šéfredaktora Haaretz, Netanjahu volby teď, je jeho popularita. Druhým důvodem je, že politická opozice je „zdecimována“.

Jeho článek také cituje vyšetřování údajné korupce předsedy vlády a zprávy, že by měl generální prokurátor v příštích týdnech nebo měsících rozhodnout o tom, zda má Netanjahu čelit obžalobě. Podle této analýzy izraelský vůdce doufá, že předčasné volby odloží oznámení generálního prokurátora.

Běžnou praxí je, že si generální prokurátor Avichai Mandelblit přeje oznámit své závěry před národním hlasováním. Pokud však dlouhé právní zvažování způsobí, že se jeho oznámení příliš přiblíží volbám, proběhne toto oznámení pravděpodobně až po nich.

Další krok, který si podle Benna Netanjahu přeje odložit, je odhalení mírového plánu na Blízkém východě prezidenta Donalda Trumpa. Představitelé USA opakovaně mluvili o tom, že se na plánu pracuje, ale doposud pečlivě střeží jeho obsah.

Poté, co prezident USA přemístil americké velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma a odstoupil od íránské dohody o jaderných zbraních, jsou Netanjahu a Trump považováni za blízké spojence, ale Trump také uvedl, že ani Izraelci, ani Palestinci nebudou s jeho mírovým plánem zcela spokojeni.

Analýza Haaretz také odkazuje na to, jaká by mohla být další Netanjahuova obava – zatímco v Izraeli od roku 2009 roste ekonomika, „ekonomické větry se mění“.

Konečně článek uvádí jako šestý možný důvod, proč předseda vlády nyní zvolil předčasné hlasování, že chce „osvěžit“ většinu své vlastní strany Likud a koaličních partnerů v Knessetu. Tato většina se stala nejtěsnější možnou – 61 v 120 členném parlamentu – poté, co Avigdor Liberman v listopadu odstoupil z funkce ministra obrany a stáhl svoji stranu z koalice.

Tato nejtěsnější většina velmi znesnadňuje vládě její fungování v parlamentu, a pokud chce Likud v Knessetu něco prosadit, pak dokonce vyhání své poslance z nemocnice.

26.12.2018 06:16 Daniel Žingor211Zdroj: World Israel News

Klíčová slova