Praha Jeruzalém

“Chceme žít” se stalo mottem demonstrací proti životním nákladům v pásmu Gazy.

Autor: Edy Cohen

V nedávných dnech jsme byli svědky neslýchaných demonstrací proti životním nákladům v pásmu Gazy. Demonstranti, většinou mladí lidé, se nejprve vydali do ulic uprchlického tábora Jabalia a Deir al-Balah na severu enklávy, a poté do Khan Younis na jihu.

Toto je „lidové hnutí“, z jehož sloganu „Chceme žít“ se rychle stal hashtag na sociálních médiích.

Jejich cíl je jednoduchý: zlepšit ekonomickou situaci. Na sociálních médiích jsou obrázky graffiti v Gaze, které ze zoufalé ekonomické situace viní Hamás. Hrozné poměry v Gaze se mimo jiné odráží na omezení dodávek elektřiny, vysoké nezaměstnanosti, vysokých životních nákladech, chudobě, přelidnění, nevyplácení platů a na teroristickém režimu.

Představitelé Hamásu se ze všech sil snažili protesty překazit, dokonce se uchýlili k otevřené střelbě proti demonstrantům. Desítky videí zachycující násilí Hamásu proti Gazanům byly zveřejněny online. V jednom takovém videu říká 11-ti letý chlapec se známky násilí na zádech, že byl těžce zbit představiteli Hamásu.

V jiném videu, které se stalo virálním, obviňuje obyvatelka enklávy Hamás ze střelby na mladé lidi. Tato statečná žena nahlas přemýšlí, zda toto je to, co jim nejvyšší vojenský vůdce Hamásu Yahya Sinwar a politický vůdce Ismail Haniyeh slíbili. „Můj manžel je zaměstnaný, stejně jako mé čtyři děti, zatímco 20-ti letý syn velitele Hamásu si jezdí soukromým džípem a má byt,“ naříká.

Tyto výroky naznačují, že obyvatelé Gazy prolomili strach, který v Gaze přetrvával od té doby, co Hamás vyhnal Palestinskou samosprávu a převzal tam vládu.

Toto lidové hnutí je nyní ve svých začátcích a jeho požadavky jsou z velké části ekonomické: elektřina, nižší daně, práce pro mladé lidi a konec zatýkání a politickému pronásledování. Rozhořčení obyvatelé Gazy jsou si dobře vědomi toho, že vedení Hamásu nejedná v jejich prospěch, když plýtvá peníze, které přicházejí do jejich enklávy na tunely a vojenské vybavení.

Zatímco není jasné, zda za protesty stojí Ramalláh, můžeme říct, že vůdce Palestinské samosprávy Mahmoud Abbas si se škodolibou radostí mne ruce. Obyvatelé Gazy jsou na hraně propasti.

Abbas na ně uvalil ekonomickou blokádu a odmítá povolit převod výplat. Hamás je mezitím dál utlačuje a zneužívá.

Mnozí věří, že toto je jiskra, která v Gaze vyvolá rozsáhlý požár proti teroristické organizaci, která zde vládne železnou pěstí. Dokonce pokud by se Hamásu podařilo protesty potlačit, příště bude muset čelit většímu násilí a agresi.

Není jasné, zda současné protesty budou nabývat na síle. Je ale jisté, že vedení Hamásu, které se až doposud rozhodlo mlčet, způsobují velké potíže. Organizace nevydala oficiální prohlášení a ani jsme neslyšeli žádné komentáře od nejvyšších představitelů.

Obvyklá taktika Hamásu v takovýchto situacích je poštvat obyvatele proti Izraeli, tak aby byl oheň namířen na nás, a ne na ně. Je proto pravděpodobné, že se Hamás pokusí způsobit zhoršení situace na hranicích, tak aby odvedl pozornost směrem k hranicím.

Pro Izrael by bylo moudré, aby do vnitřních záležitostí Gazy tentokrát nezasahoval, aby nedal Hamásu záminku. Gaza je nyní časovanou bombou a nikdo přesně neví, kdy vybuchne. V současné situaci můžou být dřívější touhy přeměnit Gazu v Singapur (a postavit v enklávě přístav a letiště) popsány jako směšné. Postupujte opatrně.

22.03.2019 15:21 Lucie Krchňáková335Zdroj: World Israel News

Klíčová slova