Praha Jeruzalém

Cena, kterou zaplatíte za kritiku nošení burky, je v Německu dobře známá.

Autor: Giulio Meotti, 5.7.2019 6:41

Zatímco ve Francii, jako každé léto, zuří bitva mezi zahaleným a liberály a přítomností burek na veřejných koupalištích, v Německu je kritika islámského závoje stále obtížnější a na hranici zákazu.

Univerzita ve Frankfurtu právě byla centrem ohnivé diskuse a konferenci o tomto islámském závoji. Studenti obvinili univerzitu z podpory „islámofobie“ a žádali propuštění antropoložky Susanne Schröterové, vedoucí Islámského výzkumného centra a organizátorku konference.

Mezi řečníky patřila Alice Schwarzerová, jedna z nejslavnějších feministek v Německu, a Necla Kelekeová, významná kritička tureckého islámu. Z deseti mluvčích se nyní čtyři z nich pohybují s doprovodem bodyguardů. „Protože jsou na seznamu radikálů,“ prozradil Schröter listu Faz.

Fatma Keserová ze Studentského výboru Univerzity ve Frankfurtu byla napadena za zločin, že nepodporovala protesty proti této konferenci. Označení za „rasistku“ a další urážky padaly na její adresu, když pro Die Welt řekla, že „obvinění z antislámského rasismu imunizuje islám a jeho symboly.“ Keserová se narodila v jihovýchodním Turecku a od svých tří let žije v Düsseldorfu, kam se tehdy její rodiče jako kurdští uprchlíci přistěhovali.

Ve stejné době se v Německu také řešil případ Franzisky Beckerové, slavné feministické karikaturistky a dlouhodobé přispěvatelky časopisu Emma, která byla ​​ obviněna z „islamofobie“ a „rasismu“ pro karikaturu, která zesměšňovala burku. Franziska Beckerová na tato obvinění odpověděla rozhovorem pro časopis Cicero, kde napadla „politickou korektnost a ideologickou zatvrzelost vyjadřovanou v dusivých diskusích a okamžité označování za rasisty, antimuslimy a tak dále“.

Cena, kterou zaplatíte za kritiku burky, je dobře známá také turecké feministce Seyran Atesové, která otevřela mešitu Ibn Rushd-Goethe, první „liberální mešitu“ v Berlíně, která je nejenže otevřená ženám bez závojů, ale také zakázána těm, kteří by nikáb nebo burku měly. Nyní je k ochraně Atesové nasazeno šest německých policistů.

V odlišném a bohatém Německu, kde kulturní konflikty ve srovnání s Francií a Spojeným královstvím explodují vždy se zpožděním, probíhá závojová krize a kritika islámu v rámci demokracie a nabírá na síle. Kdysi tam probíhala diskuse o „koridorech svobodného vyjadřování“ v rámci otevřené společnosti – společnosti, která je otevřená i názorům a myšlenkám mimo hlavní proud. Německo se musí rozhodnout, co udělat s tímto koridorem. Jinde už byly uzavřeny.

05.07.2019 09:11 Daniel Žingor331Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova