Praha Jeruzalém

Šéf PA Mahmúd Abbás prezentuje svou novou hrozbu omezit veškerou spolupráci s Izraelem – včetně bezpečnostní. Je to blaf, nebo je tentokrát vážné?

Autor: Yochanan Visser, 1.8.2019 21:45

Proč vůdce Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás minulý týden oznámil, že PA ukončuje všechny dohody s Izraelem?

Koneckonců vůdce PA takto hrozil už mnohokrát, ale nikdy to nenaplnil – tentokrát je to s vysvětlením, že jde o reakci na nedávné demolice budov v Jeruzalémském sousedství Sur Baher. Zdá se, že to nedává smysl.

Tentokrát však vypadá, že to Abbas myslí vážně.

Stačí se podívat na to, co představitelé Palestinské samosprávy uvedli ohledně rozhodnutí izraelské vlády vydat 700 stavebních povolení pro palestinské Araby žijící v takzvané oblasti C Judska a Samaří.

„Pojmy oblastí A, B a C už neexistují, protože Izrael dohody z Osla porušil,“ uvedl ve čtvrtek ve svém prohlášení předseda vlády Mohammed Shattyeh.

„Pro stavby našich domovů na našem území nepotřebujeme povolení okupační síly,“ dodal.

Abbás se navíc rozhodl ukončit dlouhodobou praxi odesílání nemocných palestinských Arabů do izraelských nemocnic, což vyvolalo vážné obavy palestinského Ministerstva zdravotnictví.

Za rozhodnutím Abbáse ukončit účast PA na všech dohodách s Izraelem je současná snaha Trumpovy vlády získat sunnitské arabské státy pro radikálně odlišný přístup k nyní již staletému konfliktu.

Podle izraelských Yediot Ahronot získal Trump tím, že summit v Camp Davidu plánuje výhradně s těmito státy, znovu jen ostře formulované odsouzení PA.

Trumpova administrativa později zprávu Yediot Ahronot odmítla.

Abbas Trumpův přístup vehementně odmítá a z tohoto důvodu se nyní snaží mezi arabské státy a americkou administrativu vrazit klín.

„„Dohoda století“ je pokusem zrušit všechny dosavadní mezinárodní dohody zaměřené na vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. Nebudeme tváří tvář tomuto nebezpečnému plánu jen nečinně přihlížet,“ řekl Abbás tento týden izraelskému Channel 13.

K dosažení svých cílů vůdce PA stále více spolupracuje s jordánským králem Abdulláhem II., kterého krátce před oznámením o ukončení účasti PA na dohodách s Izraelem navštívil.

Podle arabských zdrojů, které dodaly utajované informace o jednáních mezi oběma vůdci, byla diskutována strategie, která by podkopala Trumpův mírový plán a zvýšila tlak na Izrael.

Abdullah i Abbás čelí rostoucí domácí opozici proti způsobu, jakým řeší závažné hospodářské a sociální problémy v Jordánsku a na územích pod kontrolou PA.

Abbas a Abdullah se údajně rozhodli odvrátit pozornost od svých neúspěchů a údajně se rozhodli hrát starou kartu al-Aksa a čekají na příležitost (například návštěvu Chrámové hory nějakým izraelským nebo americkým představitelem), která by vyvolala vážné nepokoje v Jeruzalémě, v Judeji a Samaří.

Stejné zdroje neočekávají, že by nepokoje skončily třetí intifádou, ale mohlo by to stačit na zachránu jejich režimů a vrazit klín mezi americkoizraelskou aliancí a umírněnými arabskými zeměmi, a tím sabotovat Trumpovu takzvanou „dohodu století “.

První náznaky toho, že se věci na tzv. Západním břehu opět dostávají do varu, již existují.

V úterý večer se palestinští teroristé pokusili provést teroristický útok proti 1200 židovským věřícím, kteří se chtěli modlit v Josefově hrobce poblíž Šekemu (arabsky Nablusu).

Vojáci IDF našli u vchodu do komplexu bombu a podařilo se jim jí neutralizovat a následně propukly nepokoje. Pěhem střetů s desítkami palestinských demonstrantů, kteří házeli kameny, molotovovy koktejly a pálili pneumatiky, byli kulkami IDF zraněni čtyři palestinští Arabové.

Ve čtvrtek, poblíž židovské vesnice Homesh v severní Samaří, střílel terorista z motocyklu na vojáky IDF.

Podle plukovníka Shaula Bartala z Centra strategických studií Begin-Sadat, palestinští teroristé v Judeji a Samaří stále více kopírují taktiku Hamasu.

Jako příklad uváděl Bartal nedávné žhářské útoky zápalnými balóny a molotovovými koktejly na místech jako Bet El, Jabel Mukaber, A-Tur a Issawiya v Jeruzalémě.

Během svého televizního projevu ve čtvrtek minulý týden se Abbas vztáhl k Hamasu a zdůraznil význam vnitropalestinské jednoty ve světle probíhajícího boje proti „izraelskému okupačnímu režimu“ a USA.

Hamas nicméně realizuje zadání Íránu a vyzval k novému ozbrojenému boji proti Izraeli v Judeji i Samaří a k všelidovému povstání.

„Uvolněte ruce lidu, mírumilovnému nicémě v konfrontaci s okupací také ozbrojenému, protože to je přirozená reakce na jejich zločiny,“ řekl vůdce Hamasu Khalil al-Hayya směrem k PA.

Islámská sunnitská teroristická organizace pokračuje z Gazy ve své válce proti Izraeli, což prokázali ve čtvrtek ráno, kdy se palestinský terorista hnutí Hamas pokusil z Gazy infiltrovat Izrael a zranil při tom tři izraelské vojáky.

Hamas nedávno posílil své aktivity v Judeji a Samaří, s cílem převzít kontrolu nad biblickým srdcem Izraele.

Írán pomáhá Hamasu v jeho pokusech o návrat do ozbrojeného boje v Judeji a Samaří a nedávno se pokusil najmout palestinské Araby pro vytvoření nového špionážního okruhu, který měl shromažďovat informace o základnách IDF a jejích pohybech v rámci regionu.

Ve čtvrtek izraelské bezpečnostní služby ukázaly, že o plánech Hamasu dobře ví a zatkly šest členů teroristické organizace, kteří byli na cestě z Jeruzaléma do Jericha.

„Palestinci nemají zájem na mírovém urovnání,“ napsal Bartal.

„Je pro ně výhodné udržovat status quo probíhajícího boje proti sionistickému nepříteli, ať už z náboženských nebo nacionalistických motivů. Vůdci a byznysmeni v Bahrajnu, mohou doufat v lepší budoucnost pro Palestince, ale tím, že přivedete koně k vodě, ho nepřinutíte pít,“ uzavřel.

02.08.2019 09:57 Daniel Žingor260Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova