Praha Jeruzalém

Ve čtvrtek 9. srpna odpoledne odpálil palestinský sebevražedný terorista silnou nálož v centru Jeruzaléma. Výbuch zcela zdemoloval pizzerii Sbarro na rohu ulic Jaffa a King George a zabil 15 lidí včetně šesti dětí. Mezi obětmi jsou také dva turisté z USA a z Brazílie. Zraněno bylo více než 130 osob, mnozí z nich velmi vážně. Jde o nejvážnější útok v Jeruzalémě od zahájení palestinské intifády v září loňského roku.

Útočník si vybral jednu z nejrušnějších křižovatek ve městě právě v době polední přestávky. Bomba, která mohla vážit 5 až 10 kg, byla naplněna hřebíky a šrouby, aby způsobila maximální škody.

Nejdříve se k atentátu přihlásil Islámský džihád a jako atentátník byl označen 23letý Husejn Omar Abu Nasseh. Později se však k činu přihlásil též Hamas a uvedl jméno Izzadin Masri. Existuje podezření, že jeden z těchto teroristů je ještě naživu a připravuje se k činu.

Ještě v noci se na naléhavém zasedání sešla vláda, aby posoudila, jak bude reagovat. Americký prezident Bush vyzval Jásira Arafata, aby provedl „okamžitou a důslednou“ akci, která by zabránila dalším útokům. Arafatova kancelář po několika hodinách vydala prohlášení, v němž odsuzuje „všechny útoky proti civilistům, izraelským i palestinským“, a vyzývá Izrael, aby „vydal prohlášení o společném a úplném příměří“. Palestinský ministr informací Jásir Abed Rabbo obvinil Izrael, že nese za útok odpovědnost, protože „provádí politiku atentátů na palestinské civilisty a vůdce.“

09.08.2001 00:00 16Zdroj: ICEJ ČR