Praha Jeruzalém

Izraelský ministr turistiky Rechavim Ze evi byl ve středu 17. října ráno smrtelně zraněn střelci v jeruzalémském hotelu Hyatt. Zraněním hlavy po převozu do nemocnice podlehl. K odpovědnosti za vraždu se přihlásila Lidová fronta za osvobození Palestiny, která ji označila za odvetu za smrt svého předáka Abu Ali Mustafy v srpnu. Mustafa byl zabit izraelskou raketou. Izrael jej označoval za strůjce řady sebevražedných bombových útoků, které si vyžádaly smrt desítek lidí.

Ze eviho našla jeho manželka před hotelovým pokojem, když se vracela ze snídaně v hotelové restauraci. Policie prostor uzavřela a vyšetřuje zaměstnance hotelu, což jsou většinou Palestinci. Okolnosti vraždy jsou dosud nejasné. Hotel Hyatt se nachází v blízkosti východního Jeruzaléma a silnice do Ramalláhu.

Premiér Sharon svolal naléhavé jednání bezpečnostních složek, aby projednal izraelskou odpověď. Vláda zmrazila kontakty s Palestinci a pozastavila své rozhodnutí uvolnit blokádu palestinských území. Právě toto uvolnění mohlo umožnit vrahům proniknout z Ramalláhu do Jeruzaléma. Sharon rovněž obvinil Arafata, že neučinil ani jeden vážný krok v boji proti teroru a je tudíž odpovědný i za tuto vraždu.

Ministr zahraničí Šimon Peres označil 75letého Ze eviho za výjimečného muže, který znal a miloval naši zemi . Ze evi byl poslancem a ministrem za stranu Národní jednoty a právě o den dříve oznámil, že spolu s Avigdorem Liebermanem ze strany Jisrael Beiteinu vystoupí z vládní koalice na protest proti přílišným ústupkům premiéra Sharona vůči Palestincům.

17.10.2001 00:00 16Zdroj: ICEJ ČR