Praha Jeruzalém

Izraelské úřady dnes zveřejnily výsledky vyšetřování okolností, za kterých byla zadržena palestinská loď pašující 50 tun zbraní. Prohlášení palestinské samosprávy, která se od nákladu distancovala, jsou popřena novými zjištěními, které dokazují, že loď směřovala na palestinské území. Ukázalo se, že loď se jménem Karine A , koupil v Libanonu Arab jménem Adel Mugrabi, který nakupuje zbraně pro palestinské úřady. Kapitánem lodi byl Omar Akawi, důstojník palestinské námořní policie.

Náklad, který tvořily rakety Kaťuše, řízené protitankové střely, miny, automatické pušky, samopaly, střelivo a velké množství výbušnin, byl zabalen do vodotěsných kontejnerů, vyrobených v Íránu.

Podle plánu měla loď proplout Suezským průplavem a potom rozdělit náklad do tří menších člunů. Tyto čluny měly dopravit zbraně na dohled od pobřeží palestinského pásma Gazy, a tam jednotlivé kontejnery spustit do moře. Odtud je měla postupně vylovovat palestinská námořní policie a dopravit je nepozorovaně na břeh.

Zveřejněné údaje výsledky vyšetřování jasně dokazují účast palestinských úřadů na odhaleném pašování zbraní a potvrzují, že palestinská samospráva podporuje teroristické akce v Izraeli.

06.01.2002 00:00 17