Praha Jeruzalém

Izraelské jednotky vnikly do Palestinci spravovaného Džanínu a obsadily čtyřicet až padesát domů. Zásah byl zdůvodněn tím, že odtud pocházeli pachatelé pondělního sebevražedného útoku, kteří po sobě zanechali patnáct mrtvých. Teroristé patřili ke skupině Islámský džihád. Zpravodajské služby naznačily, že útok povzbudil džanínskou teroristickou buňku, která se nyní znovu vyzbrojuje a získává nové členy. Z asi čtvrt milionu lidí v džanínské oblasti to není více než dvacet jedinců, kteří všem působí útrapy.

Při operaci byli vážně zraněni dva palestinští mladíci ve zbrani. Stále více náctiletých nosí zbraně, protože mnoho mladých teroristů bylo zabito nebo zajato. V Džanínu byl vyhlášen zákaz vycházení a vojáci pátrají dům od domu po podezřelých osobách. Očekává se, že operace bude trvat několik dní.

Palestinští představitelé prohlásili, že zásah poškozuje misi amerického vyslance Burnse, který chce přimět obě strany k podpisu nového mírového plánu. Burns sám vyzval ke zdrženlivosti a naléhal na Izrael, aby stáhl jednotky, a na Palestince, aby zastavili teror, který podkopává jejich legitimní úsilí.

25.10.2002 00:00 7