Praha Jeruzalém

Jak dlouho se Saddám udrží? To je aktuální otázka na internetových sázkařských stránkách jako je www.tradesports.com, kde na její zodpovězení čeká 1,25 mil. dolarů. Minulý čtvrtek byla Saddámovi odhadována šance, že se udrží do pondělí kolem 90 procent, ale že vydrží do konce dubna je šance 1 ku 3.

Betonsports.com dává Saddámovi šanci, že se udrží do konce června 1 ku 15. Sázky od září, kdy so odhadovalo, že Saddám má šanci vydržet do jara, postupně klesaly spolu s probíhajícími jednáními v Radě bezpečnosti OSN a působením zbrojních komisařů v Iráku. Po stížnosti ministra zahraničí USA Colina Powella, že Irák nedodal kompletní materiály o svých zbraních, ceny vyskočily, pak opět klesaly. Avšak jak začal útok, ceny sázek se zčtyřnásobily z 19 na 88 dolarů. Přes se ale ukázalo, že druhá válkav Perském zálivu bude delší než první a ceny spadly na 10 dolarů.

Eric Zitzewitz, profesor ekonomie ze Stanfordské univerzity, vnímá toto sázení jak výzkumný prostředek dokládající to, jak je názor průměrného člověka závislý na veřejně dostupných infrmacích.

28.03.2003 00:00 3