Praha Jeruzalém

Předseda palestinské samosprávy, Jásir Arafat, podlehl sílícímu mezinárodnímu tlaku a souhlasil se jmenováním Muhammada Dahlana, jehož loni odvolal z postu vedoucího Preventivní bezpečnostní služby Pásma Gazy, na post ministra pro bezpečnostní záležitosti v novém palestinském kabinetu. Dohoda tak ukončila několikadenní spory mezi designovaným premiérem Mahmúdem Abbásem (Abu Mazenem) a Arafatem a připravila cestu k tomu, aby Abu Mazen představil jeho nový kabinet Palestinskému legislativnímu výboru, který jej bude schvalovat.

Dahlan, jehož do vlády, prosazoval Kvartet (USA, EU, Rusko a OSN), je vnímán jako záruka pokračování mírových rozhovorů s Izraelem. Podle významného palestinského představitele byl na Arafata za posledních 48 hodin vyvíjen silný tlak ze strany několika arabských vůdců, představitelů EU, Ruska i USA, přičemž významný činitel USA jej výslovně varoval, že ponese následky, pokud se Abu Mazenovi nepodaří sestavit kabinet.

Není bez zajímavosti, že Dahlan, ve kterého je vkládána naděje na boj s terorismem, byl v nedávné minulosti aktivním teroristou Hamásu, avšak po řadě atentátů v Tel Avivu a Jeruzalémě v roce 1996 začal vystupovat proti užití násilí a později volal po návratu k lidové nenásilné intifádě.

24.04.2003 00:00 3