Praha Jeruzalém

V úterý kolem první hodiny ranní se v oblíbené kavárně na pobřeží v Tel Avivu odpálil palestinský sebevražedný útočník. Výbuch proměnil kavárnu v místo plné střepů a kusů nábytku. Kromě útočníka byli zabiti další tři lidé a kolem padesáti bylo zraněno. Následky mohly být ještě horší, kdyby mu ochranka dovolila vstoupit přímo do restaurace.

Atentátníkův čin přišel jen několik hodin po schválení nového premiéra Mahmúda Abbáse palestinským parlamentem. Abbás, jenž již volal po zásahu proti ozbrojeným skupinám, před středeční slavnostní přísahou útok odsoudil. Útok nebyl ze strany Mučednické brigády Al Aksá, která se spolu s Hamásem přihlásila k odpovědnosti, ničí jiným, než varováním, aby Abbás teroristy neodzbrojoval. Odzbrojení je podle Abbásova úterního prohlášení jeho nejvyšší prioritou.

Izrael chce dát Abbásovi „období milosti“, aby ukázal, zda skutečně podniká kroky k vypořádání se s teroristy. Mnozí izraelští představitelé jsou však skeptičtí, zvláště kvůli Arafatovi, který se stále drží u moci.

30.04.2003 00:00 2