Praha Jeruzalém

Hamás a Islámský džihád se vyjádřili ke vpádům izraelské armády na území Západního břehu s tím, že hodlají dodržet závazek plynoucí z uzavřeného příměří, avšak izraelské vojenské akce, při nichž byl zabit jeden člen Hamásu a další čtyři zatčeni, si žádají ozbrojenou vojenskou reakci a možné obnovení „kolotoče násilí“.

Vojenské zásahy a následné neustálé hrozby pomstou přicházejí po izraelských obviněních palestinských teroristických skupin z přezbrojování a přípravě na další vlnu násilností.

Abdela Azis Al-Rantisi v telefonickém interview sdělil, že vojenskou reakci již v pátek slíbilo vojenské křídlo Hamásu, Izzadin Al-Kassam, ale Hamás nadále zůstává zavázán k příměří. Zároveň paradoxně prohlásil, že první akcí bude reakce na izraelský terorismus; dojde k reakci (útoku jako pomstě), ale příměří bude pokračovat.

Vojenské křídlo Izzadin Al-Kassam již vydalo leták, v němž povolává své členy k odplatě zločinu v Náblusu. Jeden člen Hamásu řekl v katarské televizi Al-Džazíra, že příměří přijali pod podmínkou, že Izrael zastaví vraždy ozbrojenců. Hamás a Islámský džihád považují Izrael za všestranně zavázaný vyhlášeným příměří, což Izrael nikdy neuznal. Na hrozby Hamásu odpověděl nejmenovaný zdroj slovy: „Nezapoměňte, že stále držíme kontrolu nad bezpečností v Náblusu. A palestinské samosprávě jsme bezpočtukrát řekli, že pokud se s terorem nevypořádá, tak my ano. Není to tak, že bychom vytáhli lidi na ulici a tam je zastřelili. Předešli jsme obrovskému teroristickému útoku.“ Izraelská armáda totiž odhalila v jedné budově v Náblusu sklad se stovkami kilogramů výbušnin a laboratoře na jejich zpracování, který vybuchl poté, co do něj střelila. Teroristé tuto operaci, která jim způsobila značné ztráty, chtějí pojmout jako důvod k přerušení příměří. Vezme-li armáda tyto hrozby vážně, tak na ně odpoví rozsáhlou bezpečnostní operací zaměřenou na likvidaci zbytků palestinských teroristických buněk na Západním břehu a případně i v Gaze.

12.08.2003 00:00 11