Praha Jeruzalém

Izraelští vojáci při bitvě v Gaze ve středu zabili devět Palestinců včetně jednoho civilisty, čtyři z nich měli být členy Islámského džihádu. Dva zabití muži byli místní vojenští velitelé Islámského džihádu. Skupina slíbila jejich pomstu. Palestinský premiér Kurája, který se předtím setkal s americkou delegací, s níž jednal o bezpečnostní zdi, tuto vojenskou akci odsoudil a Amram Mitzna, poslanec za izraelskou Stranu práce, poukázal na její načasování s tím, že jejím cílem bylo zničit šanci na jakýkoli pokrok. Mitzna dále vyzval Šarona, aby splnil své sliby a okamžitě naplnil svůj plán na ústup a odtáhl z Pásma Gazy.

Izraelské síly operovaly také na severu Pásma Gazy u osady Necarim, kde měly za úkol zlikvidovat místní teroristickou buňku odpovědnou za pokládání bomb a minometné útoky na osadu. Vojáci při operaci identifikovali ozbrojence a zastřelili je. Kromě přestřelky došlo k raketovému útoku na vojsko (protitankovými raketami). Při incidentu byli zabiti dva Palestinci.

Během středy docházelo k různým útokům na izraelské cíle v Pásmu Gazy – na osady Necarim a Guš Katif, na pozice vojsk u Rafáhu, Galidu a Kfar Darom. Během noci z úterý na středu zatkli vojáci deset Palestinců, mezi nimi členy teroristických skupin Islámský džihád a Hamás.

29.01.2004 00:00 2