Praha Jeruzalém

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu zahájil jednání o bezpečnostní bariéře. Izrael proces bojkotuje, protože soud podle něj není tím správným místem pro diskusi o takovém politickém problému. Pozornost je tak upřena na Palestince, kteří se brání proti tomu, aby jejich území bylo dále rozdrobeno a mělo izolované enklávy. Podle Nassíra al-Kidwy, palestinského pozorovatele v OSN, není bariéra o bezpečnosti, ale o posílení okupace a de facto o anexi rozsáhlých území palestinské půdy.

V Samaří a Pásmu Gazy zatím Palestinci pořádali „Den odporu“ proti bariéře, při němž demonstrovaly tisíce lidí. Akce byla dále podpořena uzavřením palestinských škol a vládních úřadů. V některých oblastech protestující házeli na izraelské vojáky kamení. Vojáci zase odpovídali střelbou gumových projektilů a slzným plynem.

V Haagu pro změnu protestovali proizraelští aktivisté požadující, aby se soud i svět vyrovnávali s problémem terorismu. Pro přiblížení reality teroru je před budovou soudu vystaven výbuchem zničený autobus. Demonstranti také nesli fotografie 927 Izraelců, zabitých od vypuknutí teroristického povstání v roce 2000.

Premiér Šaron, jako již mnohokrát, prohlásil, že nevidí žádnou možnost pro otevření smysluplného dialogu s palestinskou vládou o naplňování mírového plánu roadmap, který mimo jiné požaduje, aby Palestinci potřeli teroristické skupiny.

23.02.2004 00:00 7