Praha Jeruzalém

Izraelské ozbrojené síly, podporované tanky a vrtulníky, které dnes vtrhly do dvou uprchlických táborů v pásmu Gazy, se setkaly s tuhým odporem ozbrojených palestinských teroristů. Šestihodinová bitva vzplála poté, co Palestinci spustili kulometnou palbu a odpálili protitankové rakety a výbušniny proti izraelským ozbrojeným silám. Konflikt si vyžádal 14 palestinských obětí, z toho 10 z řad ozbrojenců a také tři chlapce ve věku 8, 12 a 15 let.

Televizní stanice vysílaly záběry na stovky dětí, přihlížejících bitvě, házejících kameny na vojáky a tvořících lidskou ochrannou zeď. “ Doufám, že Palestinci přestanou využívat civilisty jako ochranný štít a zároveň, že palestinští představitelé konečně dojdou k morálnímu a strategickému rozhodnutí, vedoucímu k narušení teroristické infrastruktury.“ sdělila mluvčí Izraelského cizineckého úřadu Batsheva Genut. Na izraelské straně nedošlo během útoku k žádným ztrátám na životech.

Palestinští představitelé, kryjící teroristické skupiny a připouštějící přípravy vražedných útoků na Izrael, tento útok odsoudili. Palestinská vláda jej popisuje jako “ státní teror na našich lidech“ a prohlásila, že je tím podkopáván jejich požadavek zastavení palby a obnovení cestovní mapy mírového plánu, kterou se snaží prosadit USA.

07.03.2004 00:00 4