Praha Jeruzalém

Izraelské vrtulníky a tanky ve středu odpoledne podle palestinských zdravotníků vystřelily do davu demonstrantů u Rafáhu ve čtvrti Tel Sultan a zabily 22 lidí včetně dvou dětí a desitky dalších lidí zranily. Celkem tak má operace Duha od svého zahájení v úterý na svědomí 48 lidských životů.

Armádní představitelé sdělili, že podle vlastní fotodokumentace byla jedna střela vystřelena na otevřené prostranství nedaleko tisíce palestinských demonstrantů směřujících na Tel Sultan. Jeden tank podle nich vystřelil na prázdnou budovu sloužící jako kryt. Protestující, z nichž někteří byli ozbrojeni, se blížili k vojákům a střelba jednotek směrem k demonstrantům je měla od dalšího postupu odradit. Armáda zatím incident prošetřuje a pokud dojde k závěru, že šlo o její selhání, zastaví operaci, aby mohlo proběhnout vyšetřování, a rozhodne jak takovým situacím v budoucnu zabránit.

Zprávy o tragickém průběhu zásahu vyvolaly neobvykle prudký politický střet mezi levicí a pravicí v Knessetu. Kritika arabských stran, Strany práce a strany Merec rozzuřila pravici, která levici obvinila z kolaborace s Palestinci.

K incidentu se zraněními došlo i mezi samotnými Palestinci. Když se obyvatelé Tel Sultánu na výzvu vojáků vzdávali a shromáždili se na náměstí s bílými prapory v rukou, palestinští ostřelovači na ně začali střílet z domů, v nichž se skrývali, a nejméně dvě osoby postřelili. Palestinci oznámili, že vojáci stříleli na dva vzdávající se mladíky a jednoho prý zastřelily. Armádní zdroje však tvrdí, že cílem střelby byli ostřelovači a jeden měl být zasažen.

Armáda zjistila, že zatímco bojuje s teroristy a pašeráky v Gaze, dodávky dalších zbraní již čekají na egyptské straně hranice. Tři ze čtyř pašeráckých tuneků prý stále ještě fungují a další možností je přeprava po moři.

19.05.2004 00:00 2