Praha Jeruzalém

V Gaze zahynulo šest izraelských vojáků, když jejich obrněný vůz vezoucí 100kg výbušnin najel na minu nastraženou členy skupiny Islámský džihád. Výbušniny ve voze byly určeny k odpálení palestinských dílen produkujících zbraně. Maskovaní teroristé Hamásu po výbuchu uspořádali krvelačnou podívanou: v zakrvavených igelitových taškách ukazovali roztrhaná těla zabitých vojáků a Palestinci kolem při tom zpívali „Alláh je velký!“. Pro armádu to byla největší ztráta při jednotlivé operaci za poslední dva roky. Vůz vybuchl během prudkých přestřelek mezi vojáky a palestinskými ozbrojenci, které trvaly kolem 15 hodin. Zabito při nich bylo rovněž šest Palestinců; podle armády byli všichni ozbrojení. Izrael poslal po výbuchu do Gazy vrtulník, který vystřelil raketu na osobní vůz, ta zabila jednoho mladého Palestince a zranila dalších pět lidí.

Premiér Šaron po útoku na obrněný vůz prohlásil, že Izrael bojuje s krutým nepřítelem a že armáda bude pokračovat v zásazích proti teroristům bez ohledu na ztráty. Palestinská samospráva naopak odsoudila zásah armády s tím, že Izrael nechce klid.

Životy šesti vojáků jsou pro Izrael velkou ztrátou, která ovlivní debatu o premiérově plánu na ústup z Pásma Gazy. Premiér věří, že se tím sníží napětí; oponenti to vnímají naopak jako odměnu teroristům.

11.05.2004 00:00 2