Praha Jeruzalém

Strana Likud na svém hlasování velkou většinou odmítla plán svého předsedy a izraelského premiéra Ariela Šarona na jednostranný odchod z Pásma Gazy. Proti bylo 60%, pro 40%. Člen Likudu a kabinetní ministr Uzi Landau, který vedl kampaň proti přijetí plánu označil přesvědčování Likudu, aby zůstal věrný svým principům, za úspěšné. Premiér sám je výsledkem zklamán, ale je rozhodnut nerezignovat. Plánu samotného se nevzdává a očekává, že jeho asistenti jej budou nadále prosazovat. Např. vicepremiér Ehud Olmert prohlásil, že se plán nakonec uskuteční, protože jinou alternativou je jen více vražd, teroru a útoků a to bez možnosti moudrého zdůvodnění přítomnosti 7500 Židů mezi 1,2 miliony Palestinců. Prosazovat plán bez podpory vlastní strany bude pro Šarona samozřejmě velmi obtížné. Má možnost rozvázat spolupráci s pravicovými stranami vytvořit novou koalici se Stranou práce, nebo vyvolat předčasné volby, ale to je nepravděpodobné. Premiér by mohl požadovat celonárodní referendum o plánu, ale následný legislativní proces vedoucí k jeho uskutečnění by trval celé měsíce.

Premiér byl zvláště poškozen dobře načasovaným nedělním teroristickým útokem při němž palestinský ozbrojenec z blízkosti postřílel 34letou těhotnou ženu a její čtyři děti ve věku 2 až 11 let. Rodina jela na volební středisko kampaně proti ústupu z Gazy. Vrah nechal na kulkami proděravěném voze velký plakát „Židovské srdce volí PROTI?“. Útok přiměl mnohé nerozhodnuté členy Likudu, aby hlasovali proti a tím podpořili odpůrce plánu přesvědčené, že ústup by byl jen odměnou teroristům.

Evropská unie ústy irského ministra zahraničí Briana Cowena a Javiera Solany v pondělí vraždu těhotné ženy a jejích dětí odsoudila jako odporný čin poškozující palestinskou věc.

04.05.2004 00:00 2