Praha Jeruzalém

Palestinci v Pásmu Gazy odpálili v pondělí rakety na izraelské pohraniční město Sderot a poprvé za čtyři roky konfliktu tak raketou Kassam zabili izraelské občany. Jde o tříletého chlapce a jeho dědečka. Sedm dalších lidí bylo zraněno. Neštěstí však mohlo být ještě větší, protože raketa dopadla do blízkosti dětské školky. Útok následoval po předchozí nedělní palestinské akci při níž teroristé vykopali tunel pod vojenským stanovištěm a vyhodili jej do vzduchu pomocí více než 150kg výbušniny. Jeden voják byl zabit, pět bylo zraněno, z nich jeden těžce. Izrael na oba teroristické útoky odpověděl dvěma leteckými zásahy proti výrobnám zbraní při nichž nebyl nikdo zraněn.

Útok pomocí tunelu je novou taktikou, která dělá izraelským velitelům starosti – touto cestou mohou teroristé překonat nákladnou a kontroverzní bezpečnostní bariéru a následně proniknout do Izraele. Bariéra také neochrání Izraelce před raketami.

Premiér Šaron sdělil, že i přes útoky hodlá pokračovat plnou parou směrem k odchodu z Gazy. Dobrovolný odchod osadníků chce podnítit i okamžitou platbou, kterou jeho oponenti přirovnávají k úplatku.

Palestinci pokračovali v raketových útocích na Sderot i v úterý. Zranili tak jednoho muže. Izrael v odpověď na tyto útoky provedl pozemní a vzdušné operace ve městě Bejt Hanún na severu Pásma Gazy, odkud byly rakety odpalovány. Operace byla zaměřena na výrobny zbraní a další teroristické cíle. Jeden Palestinec byl zabit. Vojsko také odplatilo nedělní atentát demolicí prázdné osmipatrové budovy, pod níž byl tunel vykopán, a dalších domů v oblasti.

29.06.2004 00:00 1