Praha Jeruzalém

Skupina 185 prominentních Izraelských jestřábů (pravičáků) podepsala petici v níž označila premiérův plán na odsun Izraelců z Pásma Gazy za „zločin proti lidskosti“. Mezi signatáři jsou akademici, bývalí vojenští důstojníci a penzionovaní státní představitelé. Podle slov jednoho z nich „musejí udělat něco radikálního pro to, aby předali poselství premiérovi a izraelskému lidu“.

Premiér Šaron v reakci na tento počin varoval, že emotivní rétorika jeho pravicových oponentů může vést k občanské válce. Někteří komentátoři a levicoví poslanci nyní připomínají, že současná situace je podobná atmosféře v roce 1995, kdy byl zavražděn tehdejší premiér Jicchak Rabin.

Premiér Šaron vyprovokoval osadníky a jejich příznivce svým ignorováním výsledků vnitrostranického referenda Likudu, v němž se premiérova vlastní strana postavila proti jeho plánům na odchod z Pásma Gazy. Protivníci jej obviňují z pošlapávání demokracie, protože nebyl zvolen premiérem s politickým programem na likvidaci osad. Mnozí tak mají pocit, že premiér překročil hranice a ztratil legitimitu. To připravuje půdu násilným protestům.

12.09.2004 00:00 1