Praha Jeruzalém

Izraelská armáda v posledních dnech vytvořila na severu Pásma Gazy nárazníkovou zónu a představitelé říkají, že jednotky by zde mohly zůstat celé týdny. Operace má za úkol skoncovat s ostřelováním izraelských příhraničních obcí palestinskými raketami. Ty však dopadají na izraelskou půdu i nadále. V pondělí například dopadly dvě rakety na město Sderot, kde střepiny zranily jednu osobu.

Nejnovější izraelská operace vzbuzuje zájem Spojených států a hlavně OSN, jehož generální tajemník Kofi Annan vyzval Izrael, aby „zastavil vojenské vpády do Pásma Gazy, jež vedou ke smrti bezpočtu Palestinců a mezi nimi mnoha civilistů a dětí“. Mluvčí ministerstva zahraničí USA, Adam Ereli, řekl, že Izrael má právo na sebeobranu, ale zároveň naléhal, aby se vyhnul civilním ztrátám a minimalizoval humanitární dopady akce. V souvislosti se ztrátami na lidských životech, které tato operace přinesla, se připomíná, že většina z asi sedmdesáti zabitých Palestinců byli ozbrojenci nebo mladiství házeči kamení používaní jako lidské štíty.

Spojené státy v úterý vetovaly rezoluci OSN požadující okamžité skončení vojenských akcí v Pásmu Gazy. Podle velvyslance USA Johna Danfortha byla rezoluce jednostranná a nevyvážená. V 15-ti členném Bezpečnostním výboru OSN hlasovalo jedenáct států pro rezoluci. Británie, Německo a Rumunsko se zdržely hlasování. Rezoluce podle Danfortha nezmiňuje 200 palestinských raket vypálených na Izrael jen za letošní rok a ztráty na životech a majetku, které rakety napáchaly.

07.10.2004 00:00