Praha Jeruzalém

Zatímco pozornost světa byla o víkendu soustředěna na teroristické útoky na Sinaji, izraelská armáda pokračovala ve své rozsáhlé operaci v Pásmu Gazy, kde vojáci přes víkend zabili osm Palestinců z nichž nejméně pět bylo ozbrojených. Mezi mrtvými byl i velitel skupiny Hamás pro utečenecký tábor Džabalíja. Ten byl podle armády zodpovědný za raketový útok, který zabil dva izraelské předškoláky a který následně vyvolal izraelskou vojenskou reakci. Při této operaci bylo do neděle zabito nejméně 89 Palestinců (většinou ozbrojených) a 5 Izraelců.

Premiér Šaron odmítl návrhy velení armády na skončení operace v Gaze s tím, že po sinajských útocích by se Izrael měl vyvarovat projevů slabosti v podobě ústupu. Stažení by bylo palestinským teroristům dokladem toho, že jejich vraždy skutečně vedou k vytčeným cílů.

Dnes již třináctidenní operace tedy pokračuje se stejným cílem: zastavit raketové útoky na izraelské komunity. Armáda vystavuje teroristy neustálému tlaku. V pondělí např. vypálil vrtulník raketu na skupinu ozbrojenců v táboře Džabalíja. Jeden muž byl zabit a sedm dalších zraněno. Muži údajně připravovali bombu k odpálení. Izraelské síly se možná pokusily i o zabití nejvyššího vůdce Islámského džihádu Mohameda Šejka Khalíla, jehož domem otřásly dvě exploze, které zranily dvě osoby. Podle Palestinců za výbuchem stojí letecký útok. Armáda však svou účast popřela. Vzhledem k tomu, že došlo k více explozím, je možné, že teroristé v domě vyráběli bomby a následně došlo k předčasnému výbuchu.

12.10.2004 00:00