Praha Jeruzalém

Palestinský předák Jásir Arafat zemřel ve čtvrtek v ranních hodinách (3:30 SEČ) v Pařížské nemocnici. Zanechal po sobě manželku Suhu a devítiletou dceru. V Jeho sídle v Ramalláhu zatím Palestinci na znamení smutku pálí pneumatiky a samospráva na teritoriích vyhlásila čtyřicetidenní období smutku. Mezitím se daly do pohybu fámy hlásané Hamásem, že palestinského vůdce otrávili Izraelci – ačkoli tuto možnost podle prohlášení palestinského ministra zahraničí Nábíla Šáse francouzští lékaři zcela vyloučili. Tyto zvěsti se projevily na napjaté a zlostné náladě Palestinců. Vzhledem k tomu, že do ulic vyšli všichni lidé, nastala fakticky generální stávka.

Izraelský premiér Ariel Šaron po smrti Arafata doufá v ustavení nové palestinské vlády, po niž požaduje boj s terorismem.

Za dočasného Arafatova nástupce byl do vyhlášení demokratických voleb určen parlamentní mluvčí Rúhí Fattúh. Fattúh, dosud nepříliš významná postava v palestinské politice, bude zastávat post prezidenta a zbývající složky Arafatovy moci budou rozděleny mezi další čtyři představitele. Palestinská samospráva se tak konečně odděluje od autokratické vlády a přibližuje se demokratickým principům dělení moci. Muž číslo dvě v OOP, Mahmúd Abbás, premiér Ahmed Kurája, a ministr zahraničí Nabíl Šás zaujmou rovněž významné posty v rámci nové palestinské vlády. Abbás nahradí Arafata jako hlavu OOP

11.11.2004 00:00 5