Praha Jeruzalém

Ozbrojenci z hnutí Fatáh pronikli v neděli večer do smutečního stanu ve městě Gaza, aby protestovali proti přítomnosti šéfa OOP Mahmúda Abbáse a bývalého ministra bezpečnosti Mohammada Dahlana. Při desetiminutové přestřelce byli zabiti dva policisté. Abbás vyvázl nezraněn – jeho tělesná stráž jej po zesílení střelby strhla na zem a ochránila před ohrožením života. Mrtví policisté patřili ke skupině bezpečnostních důstojníků střežících Abbáse a Dahlana. Po smrti Jásira Arafata to byl první incident tohoto druhu. Představitelé palestinské samosprávy se obávají, že takový útok by mohl vyvolat vnitřní boje v Pásmu Gazy. Útočníci, jichž bylo asi třicet, napadli Dahlana a Abbáse krátce po jejich příchodu do stanu a provolávali při tom hesla proti oběma představitelů, kteří ve stanu měli přijmout kondolence k Arafatovu úmrtí.

Není jasné, zda útočníci chtěli Abbáse a Dahlana pouze zastrašit nebo i napadnout. Oba popřeli, že by mohli být cílem útoku s tím, že střelba byla důsledkem zmatku a přílišné horlivosti. Abbás údajně ani nezaregistroval, že útočníci křičeli nějaká hesla proti němu a Dahlanovi. Palestinský ministr práce Ghassan Khatíb řekl, že útok nebyl politicky motivovaný, ale vzešel z bezpečnostního chaosu a nedostatku práva a řádu. Palestinci podle něj mají nyní soustředit své síly na zachování národní jednoty a na boj s izraelskou okupací.

V pondělí pak palestinské bezpečnostní složky odhalily obdobný pokus o vraždu Mahmúda Abbáse jako byl nedělní útok, ale tentokrát se jim podařilo situaci zvládnout dříve, než mohlo k napadení vůbec dojít. Zdroje v palestinským bezpečnostních agenturách viní z podněcování násilností Ahmeda Chellise, který se zjevně obává toho, že nyní po smrti Arafata ztrácí svou moc.

Palestinští představitelé si uvědomují, že podobným problémům jako Abbás a Dahlan bude čelit kdokoli, kdo bude usilovat o zaujetí nástupnického místa po Arafatovi. O podíl na moci usilují kromě běžných politiků také nejrůznější odštěpenecké radikální a teroristické skupiny, které jsou ve svých činech řízeny a podporovány libanonským Hizballáhem a Íránem. Každý budoucí palestinský vůdce bude muset prokázat, že má dost sil, aby tyto skupiny mohl kontrolovat a nastolit řád a právo.

15.11.2004 00:00 1