Praha Jeruzalém

Oponenti plánu na opuštění Pásma Gazy vyvíjejí tlak na malou politickou stranu Sjednoceného judaismu Tóry (UTJ), aby zůstala mimo novou vládu národní jednoty o jejíž vytvoření se za pomoci Strany práce snaží premiér Ariel Šaron. Kabinetní ministři Likudu premiérovi v neděli připomněli, že ústřední výbor strany hlasoval pro vytvoření společné vlády se Stranou práce pouze za podmínky, že do vlády vstoupí alespoň jedna náboženská strana. Prominentní rabíni strany Sjednoceného judaismu Tóry se vyslovují proti jejímu zapojení. Premiér Šaron následně v pondělí varoval, že pokud ortodoxní strana do koalice nevstoupí, tak budou nutné nové volby do Knessetu.

Duchovní mentor UTJ rabín Šalom Josef Elijašiv podle jiného zdroje zamýšlí povolit své straně účast ve vládě. Elijašiv byl pod tlakem z obou stran – ultraortodoxní Židé (charedim) ve svých čtvrtích vylepovali plakáty hrozící, že realizace plánu na odchod z Pásma Gazy by byla neodpustitelná, a na druhou stranu by mohlo hrozit rozštěpení strany, pokud by se vyjádřil proti zapojení do koalice.

Spolupracovníci premiéra Šarona sdělili, že očekávají oficiální vyjádření UTJ. Dodatečné podmínky UTJ pro přijetí nabídky na účast v koalici považují představitelé Likudu za přijatelné.


04.01.2005 00:00 1