Praha Jeruzalém

Izraelský Knesset včera večer podle očekávání schválil plán premiéra Šarona na odchod Izraele z Pásma Gazy. Schválení tohoto projektu znamená zásadní bod obratu v historii židovského národa. Poslanci svým hlasováním zároveň dali svolení s tím, aby vláda vyplatila devíti tisícům postiženým osadníkům 3,8 mld. šekelů. Evakuace má začít za devět měsíců. Výsledek hlasování byl: 59 pro, 40 proti a 5 zdržení se hlasování. Mezi oponenty bylo i 17 poslanců Likudu. Dalším podpůrným momentem bylo pro premiéra Šarona vyjádření nesouhlasu poslanců s vyhlášením referenda o odchodu, které by mimo jiné přineslo třítýdenní odklad zahájení evakuace. Proti referendu jako podmínce pro opuštění osad se postavilo 72 poslanců, 26 bylo pro. Izraelci sice již jednou opouštěli své osady – na Sinaji v roce 1982 – ale tentokrát je to z území, na něž si Izraelci dělají historické nároky. Kromě osad v Gaze budou zrušeny i čtyři izolované osady na Západním břehu: Ganim, Kadim, Chomeš a Sa-Nur.

Zákon o odchodu podpořily tyto strany: Likud, Strana práce, Šinui, Jechad a Jednotná arabská kandidátka. Proti byly: Národní náboženská strana, Národní jednota, Šás a 17 „rebelů“ z Likudu včetně mluvčího Knessetu Reuvena Rivlina a předsedy koaliční frakce Gideona Sa′ara. Poslanci stran Agudat Jisrael a Degel Hatora se zdrželi hlasování.

Rivlin již varoval před předčasnými oslavami, že hlasování je jen počátek celého procesu. Ten může teoreticky zastavit pouze referendum, nebo pád Šaronovy vlády, pokud nezíská podporu při hlasování o státním rozpočtu, které proběhne 31.3.2005. Evakuace může začít prakticky ihned, protože nyní zbývá pouze souhlas premiéra a rozkaz od ministra obrany.

17.02.2005 00:00 1