Praha Jeruzalém

Páteční průzkum veřejného mínění prokázal, že po neklidném týdnu plném násilných protestů proti evakuaci židovských osad se veřejnost přiklonila spíše k myšlence jejich opuštění. 62 procent respondentů podle deníku Jediot Achronot podporuje evakuaci (před třemi týdny to bylo 53%) a podíl odpůrců klesl z 38 na 31%. Odpůrci evakuace ztratili část příznivců poté, co zablokovali v čase dopravních špiček silnice a střetli se s vojáky a policisty.

Izraelský kabinet při nedělním hlasování odmítl návrh na půlroční odklad termínu evakuace poměrem hlasů 18 ku 3. Návrh předložil ministr zemědělství Israel Katz, jestřáb, který nesouhlasí s odchodem z Gazy. S Katzem hlasoval pro odklad i největší rival premiéra Šarona, bývalý premiér Benjamin Netanjahu.

Premiéra Šarona a další příznivce odchodu jistě těší, že v posledních dnech se objevily první dvě rodiny židovských osadníků, které vzdaly boj a odcházejí z Pásma Gazy dobrovolně. Dalších pět rodin se rozhodlo odejít z izolované osady Ganim v severním Samaří, která je rovněž určena k likvidaci. Z této osady nechce ještě před zahájením evakuace odejít pouze sedm rodin z celkových třiceti.

04.07.2005 00:00 1