Praha Jeruzalém

Bezpečnostní kabinet izraelské vlády rozhodl o rozšíření aktivit izraelské armády v Pásmu Gazy včetně vystupňování cílených likvidací hledaných teroristů a útoků na neobývaná sídla institucí Hamásu. Kabinet rozhodl o zaměření na všechny vůdce teroristických buněk střílejících Kassámy a také o zaměření na Hamásem provozovanou síť charit Dauvá, avšak pouze v dobách, kdy její budovy nejsou obývané.
Účelem je dosažení odstrašujícího efektu a zabránění dopadu raket Kassám na veřejné instituce ve městě Sderot, které je jimi neustále bombardováno. Návrh na zaměření na nejvyšší představitele Hamásu (a jejich likvidace) nebyl přijat pod vlivem námitek Juvala Diskina, že tato politika se v minulosti neukázala být prospěšnou. Izrael tedy bude nadále tolerovat představitele Hamásu včetně těch, kteří byli v minulosti osobně zapojeni do terorismu a teprve nedávno přešli do politického křídla.
Premiér Olmert nařídil armádě přípravu rozsáhlé operace v Gaze s cílem zabránit posilování Hamásu. K útokům raketami Kassám Olmert řekl, že není realistické očekávat jejich úplné skončení.

24.11.2006 00:00 6