Praha Jeruzalém

Evropská unie zahájila dvoudenní rozhovory s ministry zahraničí blízkovýchodních státu, aby pomohla zachránit umírající mírový proces. Účastníci, mezi kterými byla i izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová, která se setkala s představiteli Egypta, Jordánska a Mauretánie, se sešli ve finských Helsinkách.
Podle Livniové je trvalého míru možné dosáhnout pouze v případě, kdy mezinárodní společenství bude jednat s umírněnými Palestinci a bude izolovat radikály, jakými jsou například Hamás a Islámský džihád. EU a USA by podle ní měli vyvíjet tlak na Palestince, aby uznali Izrael.
Na společné tiskové konferenci s finským ministrem zahraničí, Erkki Tuomiojem, hovořila Livniová také o současném příměří. Izrael přistoupil k nedělnímu příměří v Pásmu Gazy, „protože je třeba vyslat vzkaz umírněným Palestincům,“ řekla Livniová.
Tuomioja za všech 25 členských států EU vyjádřil, že příměří je „jiskřičkou naděje“ pro mír s Palestinci, kteří mají vládu národní jednoty. „Je důležité, aby Palestinci měli důvěryhodnou, reprezentativní vládu, se kterou bude možné seriózně jednat,“ řekl finský ministr.
Účastníky rozhovorů byli zástupci Alžírska, Egypta, Izraele, Jordánska, Libanonu, Maroka, Palestinské samosprávy, Sýrie, Turecka a Tuniska.

28.11.2006 00:00 2