Praha Jeruzalém

Syrský ministr v rozhovoru pro španělské noviny obvinil Izrael z toho, že stojí za vraždou libanonského ministra průmyslu, ke které došlo minulý týden. „Izrael a jeho spojenci stojí za vraždou člena parlamentu, Pierra Gemayela,“ řekl syrský ministr pro informace, Mohsen Bilel, v rozhovoru pro španělské noviny Elperidico.
Prohlásil, že kdokoliv obviňuje z vraždy Sýrii, je ovlivněn libanonskou politickou linií, poraženou úspěchem Hizballáhu proti Izraeli.
„Strany, které zločin spáchaly, jsou totožné s těmi, které před tím napadly Libanon aby zničily infrastrukturu a zabily civilisty,“ řekl. „Zločin namířený na záchranu libanonské vlády, která ztratila svou důvěryhodnost, rychlé ustavení mezinárodního soudu bez diskuze o tom co by měl řešit, přeměna a rozdmýchání veřejného mínění proti Sýrii a snaha bránit blízkým vztahům Sýrie se západem.“
Vyjádřil také, že Sýrie chce mír a uznání na Blízkém východě. Mír je podmíněný návratem Golanských výšin, izraelským stažením do hranic před rokem 1967 a vytvořením Palestinského státu s Jeruzalémem jako hlavním městem.

28.11.2006 00:00 2