Praha Jeruzalém

Na Izrael bylo z Pásma Gazy vypáleno od doby, kdy vstoupilo v platnost příměří, přes 40 raket. Jen od středečního odpoledne do čtvrtečního rána jich bylo vypáleno osm. Velení izraelské armády požaduje, aby političtí představitelé přehodnotili politiku zdrženlivosti, která může být vykládána jako známka slabosti. Armáda (IDF) požaduje odvetu včetně cílených útoků na místa odpalování raket a na teroristické buňky, které je střílejí.
Deník Ynet zjistil, že IDF po mylné střelbě na Bejt Hanún a po uzavření příměří přesunula z oblasti kolem Pásma Gazy své dělostřelecké baterie.
O možné změně izraelského postoje zdrženlivosti v případě, že Palestinci budou příměří porušovat, hovořil ve středu ministr obrany Amir Perec. K ostřelování se přiznaly Brigády Al-Kuds, ozbrojené křídlo Islámského džihádu. Útoky jsou odplatou za zabití jejich člena v Džanínu a v budoucnu mají přicházet další odvetné útoky.
Dva aktivisté Islámského džihádu hledaní izraelskými bezpečnostními silami byli zabiti ve středu při spojené operaci armády,  služby Šin Bet a elitní policejní jednotky. Tito muži byli v posledních měsících zapojeni do teroristických aktivit.
-zkráceno-

21.12.2006 00:00 3