Praha Jeruzalém

Dva tisíce pušek byly dopraveny z Egypta do Palestiny Abbásově straně Fatáh. Tento přesun byl schválen Izraelem, který se pokusil o posílení umírněné síly v Palestinské autonomii. Pušky a s nimi 20 000 zásobníků byly do Gazy dopraveny přes nejmenovaný hraniční přechod. Izrael je znepokojen kvůli nárůstu vojenské síly Hamásu, stále totiž dochází k pašování výbušnin z Egypta pomocí podzemních tunelů.
Ve středu Abbás vyzval k zahájení další fáze v izraelsko-palestinských mírových rozhovorech. Vyjádřil také svou ochotu prodiskutovat s ministerským předsedou Ehudem Olmertem i ta nejchoulostivější témata. Následně po Abbásově setkání s egyptským prezidentem Husní Mubarakem v Káhiře Abbás řekl, že jednání za zavřenými dveřmi jsou nutná. Dodal, že Kvartet by měl také spolupracovat. „Již nějaký čas uvažujeme o možnosti otevřít další komunikační kanál mezi námi a Izraelci s účastí jednoho nebo všech členů Kvartetu (USA, Rusko, EU, OSN), abychom prodiskutovali otázky vztahující se k trvalé dohodě,“ řekl.
Podle Abbáse by měla 13. ledna navštívit region americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Oba dva se již setkali v Jerichu na konci listopadu.
Palestinský prezident dorazil do Káhiry hned po svém setkání s Olmertem v Jeruzalémě minulou sobotu. Oba představitelé se shodli na tom, že Izrael uvolní 100 milionů dolarů ze zmražených palestinských daňových fondů. Projednávali také Abbásův požadavek o povolení transferu zbraní z Egypta a také transferu jednotek z jordánské brigády Badr do palestinské prezidentské gardy.

28.12.2006 00:00 6