Praha Jeruzalém

Předseda výboru ruského parlamentu pro zahraniční vztahy se včera sešel s generálním ředitelem izraelského ministerstva zahraničí, Aharonem Abramovichem, a řekl mu, že výbor zrušil návštěvu Teheránu. Zrušení je odpovědí na konferenci o popírání holocaustu, která se v Íránu konala začátkem měsíce.
Abramovich se setkal s několika ruskými představiteli. Mezi nimi byl i ministr zahraničí, Sergej Lavrov, předseda národního bezpečnostního výboru Igor Ivanov a náměstek ministra zahraničí Alexander Saltanov. Všichni vyjádřili své znechucení z konference o popírání holocaustu, která se v Íránu konala.
Během setkání došlo na dvě hlavní témata. Situace v Palestinské samosprávě a izraelská snaha o zahájení dialogu. Abramovich zdůraznil, že Izrael očekává Palestinskou vládu, která přijme tři základní podmínky Čtyřky jako základ pro dialog.
Abramovich také vyjádřil izraelské znepokojení z íránských jaderných ambicí a důležitost efektivních sankcí proti Íránu, které budou mít moc ovlivnit proces rozhodování Íránců o jaderném programu.
Abramovich také zmínil téma tří unesených izraelských vojáků a požádal Rusko o pomoc při jejich brzkém a bezpečném návratu domů.

20.12.2006 00:00 2