Praha Jeruzalém

Výbor OSN pro lidská práva v pátek odsouhlasil sedmou rezoluci kritizující Izrael, tentokrát kvůli tomu, že židovský stát neuposlechl předchozí doporučení, aby skončil vojenské operace na palestinských teritoriích a umožnil působení mise OSN v regionu. Tento orgán OSN, který během svého sedmiměsíčního působení odsoudil pouze vládu Izraele, s lítostí poznamenal, že ještě musí dojít k naplnění červencové rezoluce požadující propuštění palestinských ministrů.
Kritika výboru nepřináší vyjma nechtěné mezinárodní pozornosti žádné sankce, nicméně kritizované země tvrdě lobují pro to, aby se vyhnuly přezkoumávání svých rejstříků v oblasti lidských práv. Spojené státy, které jsou spolu s Izraelem pouhými pozorovateli v tomto Výboru tvořeném 47 státy, zamítly zprávu, na jejímž základě jsou rezoluce přijímány, jako jednostrannou. Její autor, John Dugard, expert OSN na lidská práva, se s Izraelem mnohokrát střetl kvůli tomu, že zkoumá pouze přestoupení na straně Izraele.
Proti páteční rezoluci hlasovala pouze Kanada. Kamerun a Japonsko se přidali k 10 evropským členům, kteří se hlasování zdrželi. Zbytek Afriky a Asie, spolu s celou Jižní Amerikou hlasoval pro rezoluci.
Izraelský velvyslanec ve Výboru OSN pro lidská práva, Jicchak Levanon, kritizoval Výbor za ignorování příměří z 26. listopadu, které ukončilo pětiměsíční bojování v Gaze. „Proč rezoluce nečiní ani zmínku o příměří mezi Izraelci a Palestinci, které přetrvává i přes pokračující odpalování raket Kassám na Izrael?“ ptal se Jicchak Levanon Výboru.
Generální tajemník OSN, Kofi Annan, vyzval Výbor, aby k blízkovýchodnímu konfliktu přistupoval jako k nestranné záležitosti, a dále řekl, že je čas přesunout pozornost na horší krize jako je ta v Dárfúru. Přes jeho žádost vydal Výbor o západosúdánském regionu podle návrhu afrických zemí pouze mírnou rezoluci vyzívající strany v konfliktu k ukončení porušování lidských práv.

-zkráceno-

08.12.2006 00:00 15