Praha Jeruzalém

Izraelské ministerstvo zahraničí mělo možnost asistovat při záchraně 47 izraelských Arabů, kteří uvázli na 10 hodin v rozlehlé saúdskoarabské poušti. Cestující byli na cestě zpět do Izraele po návštěvě svatého města Mekky kvůli tradiční pouti hadždž. Všichni izraelští poutníci byli obyvatelé vesnice Jafia poblíž Nazaretu, skupina se skládala  z mužů, žen i dětí.
Na cestě zpět z Mekky se uprostřed pouště porouchal jejich autobus ve vzdálenosti přibližně 200 kilometrů od severu města. Řidič autobusu slíbil, že přijede náhradní vůz, k čemuž nedošlo a Izraelci museli čekat téměř osm hodin. Po několika hodinách čekání jeden z cestujících zavolal cestovnímu operátorovi v Izraeli, který zavolal ministerstvu zahraničí
Ministerstvo urychleně zkontaktovalo izraelskou ambasádu v jordánském Ammánu. Ambasáda spěšně našla pomocnou ruku v jordánském královském paláci. Jordánci zatelefonovali saudskému královskému pláci v Rijádu, který slíbil, že se o naléhavou situaci postará. Již dvě hodiny po telefonátu do Izraele dorazily na místo v poušti saudské policejní síly a zachránily izraelské poutníky z pouště.

08.01.2007 00:00 6