Praha Jeruzalém

Ve čtvrtek večer byl zabit vyšší velitel Palestinských preventivních bezpečnostních sil, Mohammed Ghayeb, spolu s jeho dvěma dcerami, dvěma podřízenými a kolemjdoucím, když ozbrojenec Hamásu vypálil na jeho dům v severní Gaze ruční protitankový granát. Důstojníkova manželka byl těžce raněna a také další lidé utrpěli zranění.
Ghayeb krátce přes smrtí hovořil telefonicky s palestinskou televizí a když se jeho dům dostal pod palbu, žádal o pomoc. „Jsou to zabijáci. Útočí na dům, děti umírají, krvácejí. Pro Boží smilování, pošlete ambulanci, chceme ambulanci, pomozte někdo,“ volal Ghayeb.
Mezi příslušníky Fatáhu je kvůli útoku majícímu devastující účinky velké pozdvižení, zejména proto, že skupiny členů Hamásu zabránily komukoli, kdo není loajální jejich organizaci, v přístupu do oblasti.
Hamás prohlásil, že byl nucen na Ghayebův dům zaútočit poté, co odmítl vydat několik ozbrojenců, kteří se u něj skryli a které viní z toho, že předtím zastřelili jednoho muže Hamásu. Hamás také popírá, že na dům odpálil granát.

V Džabalíji byl při přestřelce mezi Hamásem a Fatáhem zabit příslušník zvláštního bezpečnostního aparátu Hamásu. Další Palestinec (civilista) byl zabit, když se dostal do přestřelky v severní Gaze. Šest osob bylo postřeleno na pohřbu tří zabitých důstojníků Fatáhu – zde šlo pravděpodobně o následky střelby do vzduchu. Fatáh nicméně z jejich postřelení obviňuje členy Hamásu z řad speciálních bezpečnostních sil Palestinské samosprávy.  Fatáh také obviňuje Hamás ze zabití oněch tří důstojníků. Hamás to odmítá.

Palestinský premiér Ismáíl Haníja ve čtvrtek po příjezdu do Gazy řekl, že musí být učiněno vše pro uklidnění situace. „Tyto konfrontace musí přestat, tento masakr musí skončit. Milujme se navzájem, vyřešme konflikt dialogem, nikoli zbraněmi. Zbraně musí být namířeny jedině na izraelskou okupaci,“ řekl Haníja.
-zkráceno-

04.01.2007 00:00 10