Praha Jeruzalém

Minulý týden převedl Izrael 50 milionů šekelů ze zadržených palestinských daní palestinským nemocnicím ve východním Jeruzalémě. Tato suma je navíc ke 100 milionům šekelů slíbeným ministerským předsedou Ehudem Olmertem palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi.
Zdroje z premiérovy kanceláře sdělily, že tyto prostředky byly převedeny nemocnicím ve východním Jeruzalémě, které se starají o palestinskou populaci ze Západního břehu a které jsou momentálně na pokraji finančního kolapsu. Tyto nemocnice již měsíce nevyplácejí platy, vybavení je staré a rozbité a trpí velkými správními problémy.
Některé z peněz byly převedeny přímo na bankovní účty nemocnic, aby mohly vyplácet platy svým zaměstnancům a mohly poskytovat dobré služby, a také na nákup léků. Zbytek částky byl převeden ve formě nového lékařského vybavení.
Momentálně se vedou diskuze o tom, jakým způsobem se bude dohlížet na převod 100 milionů šekelů, které Olmert slíbil Abbásovi.
V současnosti Izrael čeká na detailní seznam od Palestinců, kde bude vymezeno konečné určení peněz a způsob jakým zajistí, že peníze neskončí v rukou palestinských teroristických skupin. Palestinci s těmito podmínkami souhlasí a Izrael nyní čeká na palestinský seznam.
Od vstupu Hamásu k moci, téměř před rokem, Izrael zmrazil přibližně 600 milionů šekelů z daní vybíraných Izraelem, které patří Palestinské samosprávě. Izrael odmítl peníze vydat s tím, že se dostanou do rukou Hamásu, který je použije k financování terorismu. Během posledního setkání Omerta s Abbásem se Olmert rozhodl dát část zdrojů prezidentu Abbásovi, aby ho proti Hamásu posílil.

01.01.2007 00:00 1